Kapri torta



Kapri torta je ukusna i osvežavajuća poslastica koja će vas osvojiti svojim bogatim ukusom hrskavog sloja čokolade, kremastim filom od vanile i sočnim voćnim slojem. Ova torta je prava poslastica za sve prilike, slavlja i rođendane, naročito za one koje se padaju kada ima zrelih i sočnih jagoda na pijaci, tj. kada im je sezona, tada su najlepše.
Ima posla oko nje jer se kuvaju dva fila i peče se korica, ali priprema u suštini nije komplikovana, pa se slobodno upustite u avanturu pravljenja ove izvanredne torte. I spremite se da uživate u svakom zalogaju jer će vas sigurno ostaviti bez daha.



KAPRI TORTA
Potrebno je:
za koru
5 belanca
200 g šećera
1 kašika alkoholnog sirćeta
za glazuru
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
za kremu
5 žumanca
150 g šećera
1 vanilin šećer
80 g brašna
430 ml mleka
200 g maslaca
40 g šećera u prahu
za kremu sa jagodama
360 g jagoda
360 ml vode
2 kesice praška za puding od jagode
30 g gustina
200 g šećera
za dekoraciju
350 ml slatke pavlake
jagode

Priprema:
Za koru je potrebno da belanca čvrsto umutite uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodajte sirće i umutite da sneg bude gladak i sjajan.
Kalup za tortu prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje, prebacite smesu i lepo poravnajte špatulom. Pecite u rerni zagrejanoj na 150 stepeni oko 30 minuta.
Ispečenu koru ostavite da se ohladi, a zatim je izvadite iz kalupa i pažljivo skinite papir pa je postavite na tanjir za tortu.
Za kremu žumanca umutite sa šećerom i vanil šećerom, dodajte brašno i malo mleka pa dobro izmiksajte da nema grudvica. Ostatak mleka stavite na ringlu da provri pa ga u tankom mlazu ulijte u umućenu smesu uz neprestano mućenje mikserom. Zatim sve vratite u šerpu i skuvajte gustu žutu kremu. Mutite neprestano i kuvajte na tihoj vatri da ne bi zagorelo i da se ne bi stvorile grudvice. Skuvanu kremu pokrijte streč folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Sada spremite glazuru tako što ćete otopiti čokoladu sa uljem. Možete to uraditi na pari, a možete i u mikrotalasnoj. Oprezno nanesite kašikom glazuru preko ohlađene kore, a zatim stavite koru u frižider dok ne pripremite kreme do kraja.
Za kremu sa jagodama operite jagode, očistite ih i sameljite u blenderu. Promešajte prašak za puding sa malo pripremljene vode, dodajte polovinu pripremljenog šećera i gustin. Sve dobro izmešajte da nema grudvica. Ostatak vode i šećera stavite na ringlu, dodajte izblendane jagode i pustite da provri. Zatim sipajte smesu od pudinga i gustina, promešajte i kuvajte uz mešanje dok ne dobijete gustu kremu. Crvenu kremu ostavite da se prohladi, ali ne do kraja jer se stavlja na tortu dok je još topla, a povremeno je promešajte da se ne stvori korica.
Sada treba dovršiti žutu kremu. Umutite maslac sa šećerom u prahu pa postepeno dodajte žutu kremu i lepo izmiksajte da krema postane glatka i sjajna.
Izvadite koru iz frižidera, stavite obruč oko nje. Kremu od jagoda stavite preko glazure od čokolade, poravnajte pa pažljivo nanesite i žutu kremu. Sve lepo izravnajte i stavite u frižider da se stegne, dva sata će biti dovoljno.
Nakon toga umutite slatku pavlaku i premažite tortu sa svih strana, a odozgo je ukrasite pavlakom i isečenim jagodama. Vratite tortu da se dodatno dobro ohladi pre sečenja. Idealno bi bilo da je sečete tek sutradan kad se bude dobro stegla i ohladila.





Коментари

Популарни постови