Klasični vafli (waffles)

 

Vafli su popularna poslastica od biskvitnog testa koja se peče u aparatu dizajniranom za tu namenu. Ovi jedinstveni urezi daju vaflima karakterističan oblik i teksturu. Vafli su popularni širom sveta i mogu se jesti za doručak, užinu ili kao dezert.

Tradicionalno se služe sa prelivima kao što su javorov sirup, med, voće, šlag ili sladoled. Najčešće se služe topli, takoreći odmah iz aparata, ali su svakako odlični i kada se ohlade, a možete ih jesti i sutradan.
Kombinujte prelive i dodatke po svom ukusu i uživajte u ovim hrskavim i mekanim vaflima koji se tope u ustima.


KLASIČNI VAFLI
Potrebno je:
3 jaja
9 kašika šećera
1 vanilin šećer
100 ml ulja
250 ml mleka
500 g brašna
1 prašak za pecivo
narendana korica limuna



Priprema:
Penasto umutite belanca sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodajte žumanca i lepo umutite mikserom dok ne dobijete penastu smesu.
Zatim dodajte mleko i ulje, a odmah potom i narendanu limunovu koru, kao i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Mutite dok ne dobijete glatku masu.


Pecite vafle u aparatu za vafle. Prethodno ga dobro zagrejte. Stavljajte po dve pune kašike smese sa obe strane ploče, poklopite i pecite do zlatno žute boje. Ploče svog aparata nisam podmazivala uljem i nije se ništa lepilo, a pekla sam ih duže, i nakon što se uključila zelena lampica. Dotle nemojte otvarati aparat, tek nakon toga proverite i još malo dopecite ako je potrebno.
Poslužite ih tople ili hladne, uz voće, umućenu slatku pavlaku, med ili jednostavno pospite prah šećerom i uživajte.




Коментари

Популарни постови