Kenedi torta




Ranije sam kupovala razne kulinarske časopise, imam ih puno u kući, neke sam i davala komšikama, drugaricama, pa nisu nikada ni vraćeni vlasniku tj. meni ....sad ne pamtim kad sam zadnji put kupila neku novinu, a kamoli časopis sa receptima. Ova torta je baš iz tog perioda, iz časopisa "Naj torte" ne-znam-ni-ja-koje-godine, '90 i neke, verovatno!

Uglavnom, sreća pa sam je tada prepisala u svoju svesku recepata, jer od tog časopisa ni traga ni glasa nema!
Dugo mi je trebalo da se usudim da je napravim, bila je pravi bauk za mladu i neiskusnu domaćicu kakva sam tada bila, naročito zbog krema sa žumancima ;) 
I moram da se pohvalim da mi je uspela iz prve, da, da....;)
Ha, pa videćete i zašto, nije uopšte teška za napraviti, a tako je ukusna, raskošna, prava torta za predstojeće Uskršnje praznike!
Spoj divne, svilenkaste kreme od žumanaca i kore natopljene čokoladnim prelivom, a u sredini šuškava i slatka kora od belanaca i seckanih oraha. Fantazija ukusa!



KENEDI TORTA
 
Potrebno je:
kora I
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
50 g čokolade
1 kesica praška za pecivo 
preliv za koru I
200 g šećera
1 časa od jogurta vode
100 g čokolade 
kora II
4 belanca
200 g šećera
100 g seckanih oraha 
fil
4 žumanca
4 kašike šećera
4 kašike brašna
500 ml mleka
3 vanilice
250 g margarina
250 g
prah šećera 


Priprema kore I

Umutite 5 belanaca uz postepeno dodavanje šećera, kašiku po kašiku dodajte i mutite dok ne dobijete čvrst sneg od belanaca. Zatim dodajte 5 žumanca i sve zajedno penasto umutite.
U umućena jaja dodajte brašno, prašak za pecivo i rendanu cokoladu. Lagano promešajte špatulom.
Kalup prečnika 26 cm obložite pek papirom, izlijte smesu za koru i ispecite je u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se krajevi ne odvoje od kalupa. Meni je potrebno oko 10-12 min, probajte čačkalicom da li je kora pečena.
Ostavite koru da se ohladi, pa je presecite vodoravno na dve jednake kore. 
Skuvajte 200 g šećera sa čašom vode, ubacite čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok se ne rastopi pa sklonite sa ringle. Svaku polovinu kore prelijte ovim prelivom na onoj strani na kojoj je presek.

Priprema kore II 

Umutite 4 belanca sa 200 g šećera, dodajte 100 g seckanih oraha, pa osušite koru u rerni na niskoj temperaturi. 

Fil:

4 žumanca umutite sa 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, 3 vanilice i malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Lagano sipajte umućenu smesu u mleko i neprestano mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Skuvajte krem i ostavite da se ohladi.

Posebno penasto umutite margarin sa prah šećerom, pa sjedinite sa ohladjenim filom i dobro umutite mikserom. Podelite fil na dva jednaka dela.
Redjajte polovinu prve kore (natopljenu stranu okrenite nagore), premažite je polovinom fila, stavite drugu koru, premažite je drugom polovinom fila, i na kraju stavite onu drugu polovinu prve kore natopljenom stranom nadole.
Ohladite tortu u frižideru, najbolje preko noći, da se fino stegne pa je ukrasite slatkom pavlakom ili šlagom po želji.



 

 






Коментари

  1. odlična torta. I ja sam kupovala... rekli su da će se ove godine ponovo naći u prodaji , posle tortijade u Jagodini.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sanja, torta je zaista odlična, kremasta...toplo je preporučujem!
      Baš super što će ponovo biti u prodaji ;)

      Избриши
  2. Predivna torta i ja je imam zapisanu u svesci, ali recept sam preuzela od mame. Mada cesto kupujem magazine i volim da isprobam uvek nesto novo, ali ipak ovako stari recepti kao sto je Kenedi torta su nezamenljivi:) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nataša, isprobaj je, bićeš zadovoljna sigurno, čim je u maminoj svesci znači da je dobra, jer mame znaju najbolje zar ne? ;)
      Pozdrav!

      Избриши
  3. Caos. Torta mi se jako svidela i upravo je pravim. Ali imam jednu nedoumicu. Ako delim I koru na dva dela, druga kora je veca od prve?Ili mi je nesti promaklo..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije veća, jer je od belanaca i taman kad se iseče prva kora dobiju se kore približno iste debljine. Žao mi je samo što malo kasnim sa odgovorom, ali nadam se da je sve prošlo dobro. Javi utiske obavezno ;)

      Избриши
  4. Torta je jednom rečju fantastična!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови