Пређи на главни садржај

Integralni graham hleb sa mekinjama





Kako nam je stigla prava zima, a sa njom, očekivano, i prvi sneg (posle nekoliko neuobičajeno toplih dana za ovo doba godine, ali dobro...), red je i da zasučemo  rukave i da kuća zamiriše na domaći hleb.
Danas vam predstavljam  hleb sa mekinjama, uz dodatak mešavine za integralni graham hleb kojih na našem tržištu ima od skoro svih proizvođača, i svi su odlični, provereno. Hleb sa mekinjama je izuzetno mekan i svež i sutradan,  korica mu je posebno lepa pa vam ne preostaje ništa drugo nego da ga umesite i uverite se ;)




Potrebno je: 
za kvasac 
20 g svežeg kvasca
50 ml tople vode
1 kašičica šećera
1-2 kašičice brašna 
za testo 
oko 700 g- 720 g belog brašna
200 g integalnog graham brašna
15 g (3 pune kašike) pšeničnih mekinja
500 ml tople vode
100 ml ulja
2 kašičice soli


Priprema:
Kvasac i šećer rastvorite u toploj vodi, dodajte malo brašna, promešajte i ostavite da se kvasac aktivira, tj. da zapeni.
Za to vreme odmerite sastojke za testo. U dublju posudu stavite polovinu količine belog brašna, sipajte aktiviran kvasac i redom ostale sastojke pa uz postepeno dodavanje belog brašna umesite srednje tvrdo testo. Možda vam neće trebati cela količina brašna, meni je otišlo tačno 720 g pa sam zato tako i napisala količinu okvirno. Uglavnom, mesite dok testo ne prestane da se lepi za ruke, oblikujte loptu, pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči.
Nadošlo testo podelite na 2 dela. Oba dela posebno razvijte oklagijom u duguljasti oblik, ne previše tanko, kao što je prikazano na donjoj slici. Deo testa koji je do vas počnite da rolate, a suprotni kraj zasecite nožem ili točkićem na nekoliko mesta. 


Urolajte testo, pa tako uradite i sa drugom jufkom.
Veknice stavite u pleh obložen pek papirom i neka malo odstoje da nadođu. 


Zagrejte rernu na 250 stepeni, stavite veknice da se peču i čim dobiju malo boje odozgo, nakon 10-ak minuta, smanjite temperaturu na 180 i pecite ih još 15-20 minuta.


Pečene veknice umotajte u veću krpu i stavite ih u kesu kako bi omekšala korica. Obavezno malo ohladite hleb pre sečenja. Hleb sa mekinjama biće vam svež i sutradan, neće se mrviti, a korica će biti mekana i prelepa.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)