Integralni graham hleb sa mekinjama





Kako nam je stigla prava zima, a sa njom, očekivano, i prvi sneg (posle nekoliko neuobičajeno toplih dana za ovo doba godine, ali dobro...), red je i da zasučemo  rukave i da kuća zamiriše na domaći hleb.
Danas vam predstavljam  hleb sa mekinjama, uz dodatak mešavine za integralni graham hleb kojih na našem tržištu ima od skoro svih proizvođača, i svi su odlični, provereno. Hleb sa mekinjama je izuzetno mekan i svež i sutradan,  korica mu je posebno lepa pa vam ne preostaje ništa drugo nego da ga umesite i uverite se ;)




Potrebno je: 
za kvasac 
20 g svežeg kvasca
50 ml tople vode
1 kašičica šećera
1-2 kašičice brašna 
za testo 
oko 700 g- 720 g belog brašna
200 g integalnog graham brašna
15 g (3 pune kašike) pšeničnih mekinja
500 ml tople vode
100 ml ulja
2 kašičice soli


Priprema:
Kvasac i šećer rastvorite u toploj vodi, dodajte malo brašna, promešajte i ostavite da se kvasac aktivira, tj. da zapeni.
Za to vreme odmerite sastojke za testo. U dublju posudu stavite polovinu količine belog brašna, sipajte aktiviran kvasac i redom ostale sastojke pa uz postepeno dodavanje belog brašna umesite srednje tvrdo testo. Možda vam neće trebati cela količina brašna, meni je otišlo tačno 720 g pa sam zato tako i napisala količinu okvirno. Uglavnom, mesite dok testo ne prestane da se lepi za ruke, oblikujte loptu, pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči.
Nadošlo testo podelite na 2 dela. Oba dela posebno razvijte oklagijom u duguljasti oblik, ne previše tanko, kao što je prikazano na donjoj slici. Deo testa koji je do vas počnite da rolate, a suprotni kraj zasecite nožem ili točkićem na nekoliko mesta. 


Urolajte testo, pa tako uradite i sa drugom jufkom.
Veknice stavite u pleh obložen pek papirom i neka malo odstoje da nadođu. 


Zagrejte rernu na 250 stepeni, stavite veknice da se peču i čim dobiju malo boje odozgo, nakon 10-ak minuta, smanjite temperaturu na 180 i pecite ih još 15-20 minuta.


Pečene veknice umotajte u veću krpu i stavite ih u kesu kako bi omekšala korica. Obavezno malo ohladite hleb pre sečenja. Hleb sa mekinjama biće vam svež i sutradan, neće se mrviti, a korica će biti mekana i prelepa.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови