Integralni graham hleb sa mekinjama
Kako
nam je stigla prava zima, a sa njom, očekivano, i prvi sneg (posle nekoliko
neuobičajeno toplih dana za ovo doba godine, ali dobro...), red je i da
zasučemo rukave i da kuća zamiriše na
domaći hleb.
Danas
vam predstavljam hleb sa mekinjama, uz dodatak
mešavine za integralni graham hleb kojih na našem tržištu ima od skoro svih
proizvođača, i svi su odlični, provereno. Hleb sa mekinjama je izuzetno mekan i
svež i sutradan, korica mu je posebno
lepa pa vam ne preostaje ništa drugo nego da ga umesite i uverite se ;)
Potrebno
je:
za kvasac
20 g svežeg kvasca
50 ml tople vode
1 kašičica šećera
1-2 kašičice brašna
za testo
oko 700 g- 720 g belog brašna
200 g integalnog graham brašna
15 g (3 pune kašike) pšeničnih mekinja
500 ml tople vode
100 ml ulja
2 kašičice soli
za kvasac
20 g svežeg kvasca
50 ml tople vode
1 kašičica šećera
1-2 kašičice brašna
za testo
oko 700 g- 720 g belog brašna
200 g integalnog graham brašna
15 g (3 pune kašike) pšeničnih mekinja
500 ml tople vode
100 ml ulja
2 kašičice soli
Priprema:
Kvasac
i šećer rastvorite u toploj vodi, dodajte malo brašna, promešajte i ostavite da
se kvasac aktivira, tj. da zapeni.
Za
to vreme odmerite sastojke za testo. U dublju posudu stavite polovinu količine
belog brašna, sipajte aktiviran kvasac i redom ostale sastojke pa uz postepeno
dodavanje belog brašna umesite srednje tvrdo testo. Možda vam neće trebati cela
količina brašna, meni je otišlo tačno 720 g pa sam zato tako i napisala
količinu okvirno. Uglavnom, mesite dok testo ne prestane da se lepi za ruke,
oblikujte loptu, pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči.
Nadošlo
testo podelite na 2 dela. Oba dela posebno razvijte oklagijom u duguljasti
oblik, ne previše tanko, kao što je prikazano na donjoj slici. Deo testa koji je do
vas počnite da rolate, a suprotni kraj zasecite nožem ili točkićem na nekoliko
mesta.
Urolajte testo, pa tako uradite i sa drugom jufkom.
Veknice
stavite u pleh obložen pek papirom i neka malo odstoje da nadođu.
Zagrejte
rernu na 250 stepeni, stavite veknice da se peču i čim dobiju malo boje odozgo,
nakon 10-ak minuta, smanjite temperaturu na 180 i pecite ih još 15-20 minuta.
Pečene
veknice umotajte u veću krpu i stavite ih u kesu kako bi omekšala korica.
Obavezno malo ohladite hleb pre sečenja. Hleb sa mekinjama biće vam svež i
sutradan, neće se mrviti, a korica će biti mekana i prelepa.
sve mi je super: i sastav i način kako si ga smotala, i ....svaka čast
ОдговориИзбриши