Translate

среда, 10. децембар 2014.

Tri posna kolača




Predstavljam vam još tri recepta za posne kolače. Sa kokosom, kikirikijem i čokoladom, sigurna sam da će vam se barem jedan od njih dopasti.

Kikiriki štangle



Potrebno je: 
120 g margarina
120 g prah šećera
120 g mlevenog kikirikija
120 g čokolade
120 g izlomljenog keksa 
glazura 
100 g bele ili crne čokolade (po želji)
3 kašike ulja 
Priprema:
Margarin i prah šećer penasto umutite. Dodajte mleveni kikiriki, istopljenu čokoladu i izlomljeni keks. Dobro promešajte masu i na dasci obloženoj folijom oblikujte pravougaoni kolač.
Rastopite čokoladu, belu ili crnu, kako više volite, i prelijte preko kolača. Ostavite da se stegne i i secite na štangle.
Kolač napravite par dana ranije kako bi keks omekšao, bolje ćete onda iseći kolač, a i ukusniji je kad se svi sastojci lepo spoje.


Kokos bajadera 





Potrebno je: 
300 g šećera
200 ml vode
250 g margarina
300 g mlevenog keksa
100 g kokosa 
glazura 
100 g bele čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Šećer i vodu stavite u šerpicu i kad provri kuvajte još 3-4 minuta. Dodajte margarin i mešajte da se rastopi. Zatim dodajte mleveni keks i kokos i sve dobro umešajte.
Smesu izlijte u pleh obložen folijom i ostavite da se stegne. Od polovine ove smese možete napraviti kuglice i uvaljati ih u keks npr.
Otopite na pari čokoladu sa uljem i prelijte bajaderu, pa kad se stegne isecite na štanglice. Bajaderu možete preliti i belim fondanom napravljenim od prah šećera i malo vode.


Čokoladne rolnice od oblande





Potrebno je: 
2 lista male oblande
120 g margarina
120 g prah šećera
120 g čokolade
30 g kakao praha
2 kašike mlevenih badema (oraha)
1 kašika ruma 
glazura 
50 g čokolade
1 kašika ulja
Priprema:
Listove oblande stavite između dve mokre krpe i ostavite da povuču vlagu i omekšaju. Za to vreme napravite premaz. Margarin i prah šećer penasto umutite pa dodajte otopljenu čokoladu, kakao, mlevene orahe ili bademe i kašiku ruma. Dobro promešajte smesu.
Omekšale listove oblande rasecite na po dva dela po dužini i svaki deo filujte prethodno pripremljenom smesom. Lagano umotajte tanke rolatiće od oblande pa ih još malo kotrljajte napred-nazad po stolu kako bi vam bili jednake debljine i kako bi se lepo spojile ivice. Ne pritiskajte previše da ne biste slomili oblandu.
Napravljene rolatiće ostavite da se stegnu pa ih isecite na 6 delova svaki kako bi dobili 24 male rolnice.
Rastopite čokoladu sa uljem na pari pa umačite krajeve rolnica i ostavite ih da se stegnu. Po želji, možete polovinu rolnica potopiti skroz u čokoladnu glazuru, dobićete lep kontrast na tanjiru ;)  



 

8 коментара: