Пређи на главни садржај

Medeno srce



Svaka domaćica u svojoj sveščici sa receptima verovatno već ima isti ili sličan ovakav recept za medeno srce. Napisaću vam ipak ovaj svoj, tj. mamin recept koji je omiljen u našoj kući već godinama. Jedino što je novo je začin koji sam nedavno otkrila i koji se odlično uklopio u ovoj priči, a to je čudesni, mirisni kardamom ;)







Potrebno je:
3 čaše brašna
2 čaše šećera
2 čaše mleka
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice kardamoma
3-4 kašike pekmeza od šljive
premaz
1-2 kašike pekmeza
preliv
3 kašike kakao praha
7 kašike mleka
5 kašike šećera
50 g margarina



Priprema:
U dubljoj činiji izmešajte suve sastojke, brašno, šećer, sodu bikarbonu i cimet. Dodajte mleko i pekmez i izmešajte da se smesa lepo ujednači.
Dublji pleh dim. 28x18 cm ili neki sličan, ali nikako veći, obložite pek papirom i izlijte masu. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo ispečeno pa  izvadite pleh iz rerne i dok je još vruće premažite sa 1-2 kašike pekmeza.
Ohladite kolač pa ga isecite na kocke.
Za preliv stavite mleko, šećer, kakao i margarin u manju šerpicu i stavite na ringlu da provri. Možete dodati i par kockica čokolade ili kašičicu nesquika po želji. Izmešajte da se sastojci rastope i sjedine pa prelijte kolač.
Čim se kolač malo prohladi, spreman je za degustaciju, pa navalite ;)

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)