Jekine najmekše kiflice
Ovo
su kiflice od mešavine mekog i oštrog brašna, koje im daje specifičnu teksturu i
mekoću, malo drugačije pripreme, sa nadevom od mlečnog margarina za mazanje, i
to je ono što ih čini zaista najmekšim.
Odavno već praktikujem da u nazivu recepta, ispred reči kiflice npr. napišem ime osobe od koje sam dobila ili prepisala recept. Tako ću i ovde ubuduće da radim, jer je broj isprobanih recepata za kiflice i kroasane i meni samoj nepoznat, a svaki je na svoj način specifičan, barem po nekom sastojku ili načinu pripreme i zato svaki isprobani recept zaslužuje da vam ga predstavim i preporučim. Primetili ste možda da Jekine recepte stalno isprobavam i objavljujem, valjda je razlog što su nam ukusi slični, obe volimo dobro testo, a i u nju imam poverenja pa nema ni greške.
Odavno već praktikujem da u nazivu recepta, ispred reči kiflice npr. napišem ime osobe od koje sam dobila ili prepisala recept. Tako ću i ovde ubuduće da radim, jer je broj isprobanih recepata za kiflice i kroasane i meni samoj nepoznat, a svaki je na svoj način specifičan, barem po nekom sastojku ili načinu pripreme i zato svaki isprobani recept zaslužuje da vam ga predstavim i preporučim. Primetili ste možda da Jekine recepte stalno isprobavam i objavljujem, valjda je razlog što su nam ukusi slični, obe volimo dobro testo, a i u nju imam poverenja pa nema ni greške.
Da vas ne ubeđujem puno, jednostavno ih
probajte ;)
za
kvasac
2,5
dl toplog mleka
2
kašike šećera
40
g kvasca
1
kašičica brašna
za
testo
500
g oštrog brašna
400
g mekog brašna
2,5
dl tople vode
1
dl ulja
2
kašičice soli
nadev
oko
100 g mlečnog margarina
premaz
1
jaje
susam,
kim...
Aktivirajte
kvasac sa šećerom i brašnom u mlakom mleku.
Obe
vrste brašna pomešajte i podelite dobijenu količinu u dve posude, otprilike, ne
morate da merite.
U jedan deo brašna dodajte aktivirani kvasac i ostale sastojke za testo, dobro izmešajte varjačom i ostavite da stoji 20 minuta. Zatim postepeno dodajte onaj drugi deo brašna i umesite mekano testo.
U jedan deo brašna dodajte aktivirani kvasac i ostale sastojke za testo, dobro izmešajte varjačom i ostavite da stoji 20 minuta. Zatim postepeno dodajte onaj drugi deo brašna i umesite mekano testo.
Odmah
ga podelite na 4 jufke. Na pobrašnjenoj radnoj površini svaku jufku razvucite oklagijom u krug i isecite na trouglove. Na svaki trougao
stavite po pola kašičice mlečnog margarina za mazanje (tipa Rama, Dobro jutro i
sl.) i umotajte.
Kiflice na slikama u ovom postu rađene su tako što sam sve jufke razvila, tri kruga premazala otopljenim margarinom i poklopila četvrtim krugom pa razvukla jednu veliku koru. Tako sam dobila slojevite kiflice, poput kroasana.
Ostavite kiflice da narastu u plehu oko 45 minuta, premažite ih umućenim jajetom i posipite semenkama.
Kiflice na slikama u ovom postu rađene su tako što sam sve jufke razvila, tri kruga premazala otopljenim margarinom i poklopila četvrtim krugom pa razvukla jednu veliku koru. Tako sam dobila slojevite kiflice, poput kroasana.
Ostavite kiflice da narastu u plehu oko 45 minuta, premažite ih umućenim jajetom i posipite semenkama.
Pecite
u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumene odozgo.
Koliko fenomenalno izgledaju!! Ma mekane su na sam pogled :) Njam njam :)
ОдговориИзбришиKapege life moments :)
Odlično izgledaju kiflice baš mame sad bi dobro došle pored kafe :)
ОдговориИзбришиPrekrasne su!
ОдговориИзбришиIsprobane i kod mene i baš sada gledah Jekinu galeriju ovih kiflica, izgleda da si ih ti najviše pravila. Zaista su fine.
ОдговориИзбришиSuper izgledaju!
ОдговориИзбришиDivno izgledaju!
ОдговориИзбришиPravila sam ih i znam koliko su dobre :)
ОдговориИзбришиŠto je to mlečni margarin? Maslac?
ОдговориИзбришиU pitanju je margarin za mazanje tipa Rama, Dobro jutro i sl.
Избриши