Jekine najmekše kiflice





Ovo su kiflice od mešavine mekog i oštrog  brašna, koje im daje specifičnu teksturu i mekoću, malo drugačije pripreme, sa nadevom od mlečnog margarina za mazanje, i to je ono što ih čini zaista najmekšim.

Odavno već praktikujem da u nazivu recepta, ispred reči kiflice npr. napišem ime osobe od koje sam dobila ili prepisala recept. Tako ću i ovde ubuduće da radim, jer je broj isprobanih recepata za kiflice i kroasane i meni samoj nepoznat, a svaki je na svoj način specifičan, barem po nekom sastojku ili načinu pripreme i zato svaki isprobani recept zaslužuje da vam ga predstavim i preporučim. Primetili ste možda da Jekine recepte stalno isprobavam i objavljujem, valjda je razlog što su nam ukusi slični, obe volimo dobro testo, a i u nju imam poverenja pa nema ni greške.
Da vas ne ubeđujem puno, jednostavno ih probajte ;)


Potrebno je: 
(original recepta)
za kvasac
2,5 dl toplog mleka
2 kašike šećera
40 g kvasca
1 kašičica brašna
za testo
500 g oštrog brašna
400 g mekog brašna
2,5 dl tople vode
1 dl ulja
2 kašičice soli
nadev
oko 100 g mlečnog margarina
premaz
1 jaje
susam, kim...



Priprema:
Aktivirajte kvasac sa šećerom i brašnom u mlakom mleku.
Obe vrste brašna pomešajte i podelite dobijenu količinu u dve posude, otprilike, ne morate da merite.   
U jedan deo brašna dodajte aktivirani kvasac i ostale sastojke za testo, dobro izmešajte varjačom i ostavite da stoji 20 minuta. Zatim postepeno dodajte onaj drugi deo brašna i umesite mekano testo.
Odmah ga podelite na 4 jufke. Na pobrašnjenoj radnoj površini svaku jufku razvucite oklagijom u krug  i isecite na trouglove. Na svaki trougao stavite po pola kašičice mlečnog margarina za mazanje (tipa Rama, Dobro jutro i sl.) i umotajte.  
Kiflice na slikama u ovom postu rađene su tako što sam sve jufke razvila, tri kruga premazala otopljenim margarinom i poklopila četvrtim krugom pa razvukla jednu veliku koru. Tako sam dobila slojevite kiflice, poput kroasana.
Ostavite kiflice da narastu u plehu oko 45 minuta, premažite ih umućenim jajetom i posipite semenkama.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumene odozgo.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови