петак, 02. март 2018.

Slani keksići sa semenkama


Zdrave grickalice koje se brzo pripremaju su vrlo zahvalne za fino druženje sa prijateljima uz pivo ili belo vino ili neki dobar film.
To je ono kad jednostavno ne možete da prestanete da grickate. Toliko su dobri! Vino im daje finu aromu i hrskavost, a semenke možete zameniti po svom ukusu. Takođe, i oblike možete praviti po želji. Prijatno druženje i grickanje vam želim!


 SLANI KEKSIĆI SA SEMENKAMA
Potrebno je:
oko 300 g brašna
100 g semenki lana
100 g susama
100 g semenki suncokreta
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
1 čaša belog vina
1 čaša ulja
*mera je čaša od jogurta (180 ml)



Priprema:
Pomešajte sve suve sastojke sa polovinom navedene količine brašna. Dobro izmešajte pa dodajte tečne sastojke, izmešajte i malo po malo dodajte brašno i mešajte varjačom. Kad se formira mekano testo, izručite ga na radnu površinu i uz dodatak brašna dobro izmesite dok ne dobijete fino, masno testo koje se ne lepi za ruke i ne puca. Možda će vam trebati još brašna, videćete već kako se testo bude ponašalo. Jedan deo belog pšeničnog brašna možete zameniti nekim integralnim brašnom po vašem ukusu.
Razvucite testo na debljinu od oko 0,5 cm i vadite krugove okruglom modlicom ili modlicom sa nekim oblikom, po želji. Poređajte ih na pleh obložen papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni desetak minuta. Pazite da ostanu svetle boje. Na kraju možete isključiti rernu i otškrinuti je pa ostaviti keksiće da se na vrućem vazduhu prosuše još malo.
Možete ih jesti i vruće ako volite, a ukoliko ih budete držali u limenoj kutiji potrajaće vam i nekoliko dana, čini mi se da su tada još lepši.

Нема коментара:

Постави коментар