уторак, 29. мај 2018.

Krem kocke sa višnjama


Pravo je vreme za jedan lagani i brzi, nepečeni kolač sa višnjama, budući da je sezona višanja počela. Kolač je veoma sočan i osvežavajući i vrlo mu je teško odoleti.
Kiselkasti fil od višanja savršeno se slaže sa slatkim puding kremom. Po želji ga možete ukrasiti otopljenom čokoladom ili jednostavno šlagom koji bi trebalo da je beo, a ne žuti kao što je moj, zbog estetskog momenta, mada ni ovako ništa ne smeta. Takođe, možete upotrebiti i višnje iz zamrzivača ako su vam kojim slučajem preostale.


 KREM KOCKE SA VIŠNJAMA

Potrebno je:
(original recepta)
za I fil 
1 l vode
17 kašika šećera
17 kašika griza
500 g višanja
za II fil
1 l mleka
10 kašika šećera
3 pudinga od vanile
100 g bele čokolade
150 g margarina
dekoracija 
100 g šlaga
200 ml mleka
i još... 
oko 200 g keksa
Priprema:
Keks poređajte u pekaču dimenzija 35x 25 cm ili nekom sličnom koji imate u kuhinji. Ne morate da ga natapate u mleku, lepo će povući vlagu od fila taman koliko treba.
Višnje operite i očistite od koštica. Stavite ih u dublju šerpu, dodajte šećer, nalijte vodom i stavite da se zagreva. Malo vode odvojite i pomešajte sa  grizom pa polako ulijte u višnje i skuvajte fil. Štapnim mikserom malo usitnite višnje ako više volite gladak fil, a i lepše se seče kolač. Vreo fil odmah prelijte preko keksa i poravnajte odozgo.
Za drugi fil sipajte mleko i šećer u dublju šerpu i skuvajte puding koji ste prethodno razmutili u malo mleka. U vruće odmah dodajte margarin i belu čokoladu i dobro promešajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Odmah razlijte preko još uvek vrućeg fila od višanja. Poravnajte ravnomerno špatulom i ostavite da se ohladi. Umutite šlag sa mlekom i ukrasite kolač.Dobro ohladite kolač u frižideru, isecite na kocke i poslžite.

Нема коментара:

Постави коментар