Punjene paprike


Svaka domaćica ima neki svoj recept za punjene paprike, obično nasleđen od majke ili bake i takav se prenosi sa kolena na koleno.
Naravno, svaki recept podložan je promenama i dopunama, pa sam tako i ja mamin način pripreme malo prilagodila ukusu svojih ukućana.  Paprike pripremljene na ovaj jednostavan način su veoma ukusne i softane zbog paradajza koji se raskuva i pretvori u saft, bitno je samo da ostavite malo tečnosti pre nego što ih stavite u rernu da se zapeku. Sezona paprika počinje uskoro, možda nekome zatreba recept, pa da krenemo...

PUNJENE PAPRIKE
Potrebno je:
12 svežih paprika
500 g mlevenog junećeg mesa
2 glavice crnog luka
1 šoljica pirinča (oko 70 gr)
2 male kašičice vegete
1 mala kašičica soli (ili po ukusu)
3 male kašičice aleve paprike
malo origana, bibera
ulje
1 paradajz

Priprema:
Iseckajte sitno crni luk i propržite ga na ulju dok ne bude staklast. Paprike traže više ulja, tako da vi treba da ocenite sami, da luk "pliva" u ulju, to je možda negde oko 200-250 ml ulja otprilike. Dodajte zatim mleveno meso i dobro ga upržite zajedno sa lukom. Pred kraj dodajte opran pirinač i začine i dobro promešajte. Tom smesom punite paprike koje ste prethodno oprali i očistili od drški i semenki, ali ne skroz do vrha jer pirinač treba da nabubri i potrebno mu je malo prostora. Poređajte paprike u okruglu tepsiju (kao na slici). Ako koristite paprike iz zamrzicača ne morate da ih perete vrelom vodom, lakše se pune kada su u zamrznutom stanju. Paprike možete zatvoriti kolutovima paradajza, a možete ga oljuštiti i narezati na kriškice pa poređati između paprika. U nedostatku paradajza odlično će vam poslužiti i mleveni paradajz iz flaše. Ako vam preostane malo fila stavite ga u sredinu tepsije. Nalijte sa vrlo malo vode, jer zamrznute paprike puste tečnost i onda se nepotrebno duže kuvaju, poklopite i na tihoj vatri kuvajte dok tečnost ne ispari. Po potrebi dolijte još malo vode. Paprike treba da budu sočne pre nego što ih zapečete u rerni. Uključite rernu da se zagreje i stavite paprike da se malo zapeku odozgo. Za ekstra šmek, zagrejte u šerpici malo ulja i jednu kašičicu aleve paprike i prelijte preko paprika pre služenja.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови