Zalivena pita sa mesom


U mojoj porodici, generalno, svi vole pitu sa mesom, naročito sin pa tako gledam da mu udovoljim i pripremim je na različite načine. 

Ovaj postupak sam pronašla kod Maje i pravila sam je već ranije, a evo sada i recepta. Ovako pripremljena pita veoma je mekana i sočna, naročito dok je topla, teško je uzdržati se i ne smazati je vrelu. Za fil birajte nemasne delove junećeg buta, jer ako koristite mešano meso, kao što sam se ja prešla ovog puta, može se desiti da se masnoća istopi i da imate manje mesa u piti. Probajte ovu pitu obavezno, imate moju preporuku!


ZALIVENA PITA SA MESOM

Potrebno je:
(original recepta)

500 g tankih kora za pitu
fil
500 g mlevenog junećeg mesa
2 glavice crnog  luka
100 ml ulja
1-2 kašičice soli (ili po ukusu)
1/2 kašičice bibera

preliv
4 jaja
1 čaša kiselog mleka 
200 ml kisele vode (može i obična)
50 ml ulja
1/2 kašičice soli

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju sa 1-2 kašičice soli dok malo ne omekša. Dodajte mleveno meso i lepo upržite stalno mešajući da se meso fino usitni i uprži. Dodajte biber i promešajte.
uključite rernu da se greje na 200 stepeni.
Pravougaonu tepsiju veličine 25 x 35 cm ilii sličnu premažite uljem. Položite 3 kore, malo ih zgužvajte kao harmoniku ako su veće od tepsije, zatim sipajte oko 2 kašike fila. Ponavljajte postupak sve dok ne istrošite materijal, a završite sa korama. Sirovu pitu isecite na kocke. 
Za preliv umutite žicom jaja i kiselo mleko. Dodajte kiselu vodu, ulje i so i dobro izmešajte. U tankom mlazu prelijte preko pite, pritom malo razmaknite parčad kako bi se preliv ravnomerno rasporedio između. Ostavite da odstoji 10 - ak minuta pa stavite da se peče. Vreme pečenja je oko 45 minuta, u zavisnosti od vaše rerne, pa procenite ako treba da smanjite temperaturu na 180 stepeni kako pita ne bi izgorela odozgo.
Pečenu pitu ponovo isecite jer su se kocke spojile prilikom pečenja. Ostavite je bar 15 - ak minuta da se malo prohladi, a zatim poslužite.



Коментари

Популарни постови