уторак, 29. јануар 2019.

Ruske kape


Ruske kape ili šubarice jedan su od omiljenih kolača mnogih sladokusaca, a ja vam moram priznati da sam ih pravila po prvi put!
I meni samoj je taj podatak neverovatan, budući da sam mamim recept davno prepisala u svoju svesku sa receptima. Verujem da ste svi već probali ovaj neodoljivo ukusan kolač koji se topi u ustima. Jeste malo pipavo za rad i zahteva malo vremena, ali se sav uložen trud na kraju isplati. Zato hrabro krenite u akciju i obradujte svoje ukućane, pravo je vreme za ruske kape!


RUSKE KAPE

Potrebno je:
za koru
8 jaja
300 g šećera
8 kašika tople vode
16 kašika brašna
2 kašike kakao praha
1 prašak za pecivo

za fil
1 l mleka
3 pudinga od vanile
9 kašika šećera
250 g margarina

za glazuru
100 g čokolade
2 kašike ulja


100 g kokosa




Priprema:
Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodajte žumanca i toplu vodu i penasto umutite. Zatim dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo i na najmanjoj brzini mikserom sve lepo umutite da se sastojci sjedine. Za pripremu odaberite veću vanglicu jer masa u toku mućenja prilično poveća volumen. Veliki pleh od rerne obložite papirom, izlijte smesu i ravnomerno rasporedite. Rernu ugrejte na 180 stepeni i ispecite koru. Vreme pečenja prilagodite svojoj rerni, meni je trebalo 15 minuta. Pečenu koru ostavite da se ohladi, a vi skuvajte fil.
Od litre mleka odvojite oko 200 ml i rastvorite puding, a ostatak mleka sa šećerom stavite da provri. Skuvajte puding pa izmaknite sa ringle i ostavite da se ohladi. Povremeno promešajte da vam se ne bi stvorila korica. Margarin penasto umutite pa sjedinite sa pudingom i dobro izmiksajte. Preporučujem da kašiku po kašiku pudinga dodajete u margarin uz neprestano mućenje, tako će se obe mase ravnomerno sjediniti bolje nego da sav puding stavite odjednom. 
Sa ohlađene kore skinite papir i kalupom promera 5 cm vadite krugove. Spajajte po dva kruga pudingom. Fila ima i više nego što je potrebno pa nemojte štedeti već bogato nafilujte krugove po sredini i sa strane. Zatim stranice kolača uvaljajte u kokos. Čokoladu otopite sa uljem i kašikom stavljajte po gornjoj površini kolača. Kolač dobro ohladite pre služenja.
Savet plus: Od ostataka kore i fila možete napraviti simpatične poslastice u čaši. Isceptajte ostatke kore i stavite ih u čašu, odozgo stavite malo fila i tako naizmenično. Odozgo posipite malo kokosa i ukrasite čokoladom i eto super posluženja. Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар