Banana split rolat


Dobro je poznato da su rolati praktični i uglavnom jednostavni za pripremu, a vrlo efektni kao posluženje. 
Rolat koji vam predstavljam u nastavku je kombinacija finog biskvita sa orasima i lagane vanil kreme, a banana ga upotpunjuje i vizuelno i ukusom. Možete ga poslužiti kao fini nedeljni dezert uz popodnevnu kaficu ili kao zamenu za tortu dragim gostima.



BANANA SPLIT ROLAT


Potrebno je:

za koru
6 jaja
2 kašike vrele vode
150 g šećera u prahu
60 g brašna
50 g mlevenih oraha
1 kesica vanilin šećera

za fil
400 ml mleka
1 puding od vanile
200 g maslaca
150 g šećera u prahu
2-3 banane
3-4 kašike čokoladnih mrvica

za dekoraciju
100 g šlaga u prahu
200 ml mleka
malo mlevenih oraha


Priprema:
Penasto umutite žumanca sa 75 g šećera u prahu. Dodajte 2 kašike vrele vode i mutite dok masa ne pobeli. Belanca posebno umutite u čvrst sneg sa preostalim šećerom i vanilin šećerom.
U umućena žumanca dodajte brašno i mlevene orahe. Postepeno u žumanca dodajte umućena belanca i pažljivo mešajte špatulom. Velikii pleh od rerne obložite papirom, izlijte smesu i poravnajte je. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta. Pečenu koru odvojite od papira i urolajte je zajedno sa krpom posutom šećerom. Ostavite da se ohladi. 
Za fil skuvajte puding u 400 ml mleka. Ostavite da se ohladi, a da se ne bi stvorila korica odozgo posipajte kristal šećer. Maslac umutite sa šećerom u prahu i spojite ga sa ohlađenim pudingom. Dobro umutite pa dodajte čokoladne mrvice i promešajte još malo. 
Razvijte krpu sa korom i premažite je ravnomerno filom. Banane ogulite, odsecite im vrhove i poređajte uz ivicu biskvita. U zavisnosti od veličina banane trebaće vam dve ili tri banane. Pažljivo urolajte blago pritiskajući koru. Šlag u prahu umutite sa mlekom i ukrasite rolat, pa po želji pospite malo mlevenih oraha odozgo. Rolat dobro ohladite pre služenja.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови