Ekstra čokoladne ledene kocke



Svima su nam dobro poznate fantastične ledene kocke, a za ovaj kolač se može reći da je njihova unapređena verzija. 
Recept sam videla na Instagramu kod moje prijateljice Jasne, evo pogledajte OVDE. Odmah je bilo jasno da ću ih uskoro napraviti. Kolač je neverovatno sočan i ukusan, filovi se tope kao sladoled, i mogu vam reći da se svima dopao. Sastoji se od biskvita koji je bogato natopljen čokoladnim sirupom i divnim, svilenkastim filovima sa čokoladom i slatkom pavlakom, koji dobro ohlađeni imaju ukus sladoleda, i na kraju još preliven otopljenom čokoladom. Čist užitak!


EKSTRA ČOKOLADNE LEDENE KOCKE

Potrebno je:
za koru
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
3 kašike kakao praha
2 kašike ulja
1 prašak za pecivo
za fil
700 ml mleka
7 kašika šećera
7 kašika brašna
1 vanilin šećer
250 g margarina
200 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
za preliv
400 ml vode
350 g šećera
5 kašika čokolade u prahu
za glazuru
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja


Priprema:
Prvo pripremite preliv za koru jer on treba da bude ohlađen pre nego što se prelije kora.
U šerpicu stavite vodu i šećer i stavite da se kuva. Neka vrije nekih 5 minuta, a zatim smanjite temperaturu i dodajte čokoladu u prahu i neka vrije lagano još 5 minuta. Maknite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Zatim skuvajte fil. Od mleka uzmite otprilike 200 ml i u njemu razmutite brašno (ja to radim mikserom, tako sam sigurna da neće biti grudvica ). Ostatak mleka sa šećerom i vanil šećerom stavite da se greje na umerenoj temperaturi. Pre nego što će provreti sipajte smesu od mleka i brašna i uz konstantno mešanje skuvajte fil. Pokrijte fil prijanjajućom folijom i ostavite da se ohladi.
Sada možete umutiti smesu za koru.
Belanca razdvojite od žumanca pa ih umutite uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte žumance i sve lepo penasto umutite. Brašno, kakao i prašak za pecivo izmešajte pa dodajte u umućena jaja, kao i ulje. Lagano izmešajte smesu špatulom. 
Pleh dimenzija 22 x 32 cm obložite papirom i izlijte smesu. Poravnajte odozgo i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Ako imate malo veći pleh ne bi bilo loše da njega iskoristite za pečenje, čini mi se da je kora malo deblja.
Pečenu koru odvojite od papira i stavite je na poslužavnik, ali je okrenite naopako kako bi vam gornja površina bila što ravnija. Ostavite da se malo prohladi pa je obilno prelijte ohlađenim prelivom. Ostavite koru da lepo upije preliv.
Za to vreme se verovatno skuvani fil ohladio pa možete nastaviti sa njegovom pripremom. Umutite margarin pa ga sjedinite sa filom i dobro izmiksajte. Dodajte umućenu slatku pavlaku pa još jednom izmiksajte fil.
Trećinu fila premažite preko kore. U ostatak fila dodajte istopljenu čokoladu, dobro umutite pa premažite preko belog fila i lepo izravnajte. Stavite kolač u frižider da se prohladi.
Na pari otopite čokoladu sa uljem i prelijte preko kolača. Ostavite u frižideru preko noći da se lepo ohladi i stegne. Sutradan secite kocke i poslužite.

Коментари

Популарни постови