Ajme, koliko nas je-susam

 

Ovomesečna tema igrice "Ajme, koliko nas je!"  bila je susam. Domaćici Nataši sa bloga Moja slatka kuhinja ovaj put šaljem dva recepta sa zadatom namirnicom.
Prvi je recept za glavno jelo, sočna piletina sa susamom i prilogom od slatkaste, karamelizovane šargarepe. Preporučujem da isprobate ovu pomalo čudnu kombinaciju, barem meni je ovo novi ukus i jako mi se dopalo.
Drugi recept je salata od susama, klasična, hladna salata koja je idealna kao predjelo ili kao namaz za doručak. 

Pile u susamu


Potrebno je:
3 pileća fileta
3 jaja
1 kisela pavlaka
100-150 g susama
100 g kokosovog brašna
150 g kikirikija
so, biber, vegeta
prilog
500 g makarona
2 kašike šećera
1 limun
1 narandža
200 g šargarepe
malo bosiljka ili peršuna



Priprema:
Vatrostalnu posudu premažite margarinom u tankom sloju pa posipite gusto susamom. Pileće meso isecite na šnicle, ne mnogo tanke, posolite i pobiberite. Jaja posolite po ukusu i umutite sa kiselom pavlakom. Umočite meso u jaja i poredjajte u posudu preko susama.
Propržite krupno iseckani kikiriki i kokos na suvo u tiganju i posipajte preko mesa. Umesto kikirikija možete staviti semenke suncokreta, odlično je i tako. Prelijte ostatkom mešavine jaja i pavlake. Pokrijte posudu alu folijom i stavite u rernu da se peče. Pred kraj pečenja otklopite posudu da bi se dobila fina, rumena korica.
Pečeno jelo isecite na parčad i poslužite uz kuvanu testeninu koju ste polili sa malo maslinovog ulja i uz prilog od karamelizovane šargarepe. Umesto makarona možete poslužiti i krompir pire.




A prilog pripremite na sledeći način:
2 kašike šećera stavite u tiganj da se karamelizuje na tihoj vatri. Dodajte sok od 1 limuna i 1 narandže i šargarepu isečenu na trakice ili kolutove, kako više volite. Posolite i dinstajte šargarepu u soku, a pred kraj dodajte malo seckanog bosiljka ili peršuna i promešajte.

Salata od susama

Potrebno je:
500 g mladog sira
100 g majoneza
1 čaša kisele pavlake
300 g susama
2 čena belog luka
200 g suvog vrata
malo rendanog kačkavalja 
Priprema:
U činiji izgnječiti sir, dodajte majonez i pavlaku. Susam propržite na suvo, beli luk iseckajte, suvi vrat takodje na sitne kockice. Pomešajte sve sa sirom. Dobro ohladite salatu i poslužite ukrašenu rendanim kačkavaljem. U nedostatku kačkavalja, dobro dodje i koja semenkica odozgo;)
Prijatno!


Коментари

  1. Interesantna kombinacija koju zaista nikada nisam probala i koja po slikama deluje fenomenalno!
    Salata mi takodje izgleda preukusno!
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Vrlo lepo i inspirativno, kod tebe uvek nadjem dobre receptice... moracu sve redom da isprobam.:)))

    ОдговориИзбриши
  3. salata salata salata!!! :D :D :D njami! ogladnela sam! Predivan vam je blog :)
    Posetite me na afroditacreations.blogspot.com
    Marija

    ОдговориИзбриши
  4. I meni je salata favorit! :D Bez suvog vrata ;)))

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala svima! I mene je iznenadio ukus ove šargarepice, prvi put probam nešto spremljeno na taj način, i baš je odlično! A salata, dobro ohladjena je fantastična, a ti Gago izbaci suvi vrat, ništa neće da joj fali ;)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови