Kupusnik
Tj. posna pita od kiselog kupusa. Tradicionalno se u mom domu priprema za Badnje veče.
Zaista ne znam zašto samo i jedino tada kad je svi volimo. No, valjda se ne stiže izmedju dva Badnjaka, od silnih isprobavanja raznih pita i peciva. Ali, večeras će biti na mom stolu, pa ću vam napisati kako sam je pripremila.
Zaista ne znam zašto samo i jedino tada kad je svi volimo. No, valjda se ne stiže izmedju dva Badnjaka, od silnih isprobavanja raznih pita i peciva. Ali, večeras će biti na mom stolu, pa ću vam napisati kako sam je pripremila.
Potrebno je:
500 g kora za pitu
1 veća glavica kiselog kupusa
1 struk praziluka
malo soli, bibera
oko 100 ml mešavine kisele vode i ulja
Priprema:
Glavicu kiselog kupusa operite, isecite na četvrtine i sameljite na mašini za meso. Neke žene seckaju kupus za kupusnik i generalno, nema neke velike razlike, s tim što ja volim da je kupus sitniji pa ga sameljem. Samleveni kupus iscedite izmedju dlanova što više možete. Praziluk sitno iseckajte i na ulju propržite pa dodajte ocedjeni kupus, promešajte i dinstajte na tihoj vatri. Po potrebi malo dosolite ali ne preterujte jer je kupus ionako dovoljno slan. Pobiberite po ukusu, promešajte i izmaknite sa ringle.
Raširite jednu koru i poprskajte je mešavinom ulja i kisele vode. Preklopite drugom korom i po sredini rasporedite kupus. Preklopite obe strane do sredine, s tim da se ne preklapaju već samo dodiruju i urolajte kore. Poredjajte u papirom obloženi pleh. Tako uradite i sa preostalim korama. Poprskajte ih odozgo preostalom mešavinom ulja i vode i ispecite u rerni zagrejanoj na 180 st. dok ne porumeni odozgo.
Uz ovu pitu želim vam srećno Badnje veče, mir, sreću i blagostanje u porodici. Uživajte večeras sa svojim ukućanima.
Коментари
Постави коментар