Rođendanska torta
U narednom postu predstavljam vam jednu finu tortu sa jednostavnom korom i fantastičnom kremom. Krema je upravo ta koja nosi celu tortu. Tortu sam pravila suprugu za rođendan pa otuda i takav naziv. Preporučujem vam da je napravite dva dana ranije, taman toliko je potrebno da se krema lepo ohladi i očvrsne. Ova na prve dve fotografije je pravljena dan ranije, što se i vidi jer krema nije dobro ohlađena, a morala sam da je sečem za goste.
kora:
6 jaja
6 kašike šećera
6 kašike brašna
2 kašike kakao praha
malo čokoladnog mleka
krem
1 l mleka
6 žumanaca
100 g šećera
2 pudinga od vanile
2 kašike brašna
250 g margarina
100 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje
i još
200 g šlaga u prahu
300 ml mleka
Priprema:
Za koru čvrsto umutite belanca uz postepeno dodavanje šećera, zatim dodajte žumanca i penasto umutite. Dodajte prosejano brašno i kakao i lagano izmešajte špatulom ili na najmanjoj brzini mikserom.
Kalup br. 26 obložite papirom, izlijte smesu i lepo poravnajte. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 10 minuta.
Proverite čačkalicom da li je kora pečena, pa ako je potrebno dopecite je još malo.
Pečenu koru pažljivo odvojite od papira i ohladite.
Kad ste ispekli koru prionite na pripremu kreme.
Žumanca i šećer penasto umutite, dodajte brašno i prašak za puding i 200 ml mleka i mikserom umutite da nema grudvica.
Ostatak mleka stavite da provri, ulijte pripremljenu smesu i skuvajte kremu. Neprestano mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Kremu pokrijte prianjajućom folijom s tim da dodiruje površinu kreme, tako se neće stvoriti korica. Ostavite da se ohladi.
Margarin umutite sa prah šećerom i sjedinite sa ohlađenom kremom. Kremu prvo izradite mikserom pa je tek onda malo po malo dodajte u umućeni margarin.
Podelite kremu na dva jednaka dela.
Čokoladu otopite i dodajte u polovinu krema i dobro izmiksajte.
Koru stavite na tacnu i poprskajte je toplim čokoladnim mlekom. Stavite obruč od kalupa oko kore. Premažite koru prvo svetlom pa onda i tamnom kremom.
Ostavite u frižideru da se stegne, zatim skinite obruč i tortu premažite umućenim šlagom. Ukrasite po želji.
krem
1 l mleka
6 žumanaca
100 g šećera
2 pudinga od vanile
2 kašike brašna
250 g margarina
100 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje
i još
200 g šlaga u prahu
300 ml mleka
Priprema:
Za koru čvrsto umutite belanca uz postepeno dodavanje šećera, zatim dodajte žumanca i penasto umutite. Dodajte prosejano brašno i kakao i lagano izmešajte špatulom ili na najmanjoj brzini mikserom.
Kalup br. 26 obložite papirom, izlijte smesu i lepo poravnajte. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 10 minuta.
Proverite čačkalicom da li je kora pečena, pa ako je potrebno dopecite je još malo.
Pečenu koru pažljivo odvojite od papira i ohladite.
Kad ste ispekli koru prionite na pripremu kreme.
Žumanca i šećer penasto umutite, dodajte brašno i prašak za puding i 200 ml mleka i mikserom umutite da nema grudvica.
Ostatak mleka stavite da provri, ulijte pripremljenu smesu i skuvajte kremu. Neprestano mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Kremu pokrijte prianjajućom folijom s tim da dodiruje površinu kreme, tako se neće stvoriti korica. Ostavite da se ohladi.
Margarin umutite sa prah šećerom i sjedinite sa ohlađenom kremom. Kremu prvo izradite mikserom pa je tek onda malo po malo dodajte u umućeni margarin.
Podelite kremu na dva jednaka dela.
Čokoladu otopite i dodajte u polovinu krema i dobro izmiksajte.
Koru stavite na tacnu i poprskajte je toplim čokoladnim mlekom. Stavite obruč od kalupa oko kore. Premažite koru prvo svetlom pa onda i tamnom kremom.
Ostavite u frižideru da se stegne, zatim skinite obruč i tortu premažite umućenim šlagom. Ukrasite po želji.
Suzana, što je torta divna, divna, sve naj ti želi Kuhinja Ravnice!
ОдговориИзбришиHvala ti puno! Takodje i tebi sve najlepše!
Избришиdivna kremasta ! prelijepa suzi ! pozzzz
ОдговориИзбришиBaš takva Danka! Jako kremasta, poput sladoleda je, baš je volimo ;)
ИзбришиSuzo, baš fina tortica, a čini mi se da nije komplikovana za spremanje :)
ОдговориИзбришиMa kakvi, vrlo jednostavno se pravi ;)
ИзбришиKako je lepa i bogata, stvarno, pravi sladoled. Srecno vam Badnje vece Suzna :)
ОдговориИзбришиHvala Ljiljo! U originalu je prelepa, baš raskošna, sa nutelom, lešnicima, fantastična....
ИзбришиMmm, divna i kremasta, kao nafiniji sladoled... zelim vam srecno Badnje vece i Bozic.:)))
ОдговориИзбриши