Kolači od belanaca



U okviru igrice Ajme, koliko nas je, ovomesečna tema koju nam je zadala domaćica Anja sa bloga Sweetheart bila su belanca.
Kao svoju ulaznicu prilažem neke već objavljene recepte, ali i jedan novi, jako interesantan.

Bela rolada




Recept za ovaj rolat već je objavljen ovde, s tim što je tada rolat bio nafilovan džemom. U originalnom receptu se filuje slatkom pavlakom i jagodama, a ja sam umesto njih iskoristila višnje. U nastavku sledi dopuna recepta.


za fil je potrebno:
200 ml slatke pavlake
130 g kisele pavlake
50 g šećera u prahu
150 g jagoda (ili višanja)
Priprema:
Čvrsto umutite slatku pavlaku, dodajte kiselu pavlaku i šećer u prahu i sve dobro sjedinite.
Koru premažite filom, s tim da malo fila ostavite za ukrašavanje rolata odozgo, a zatim poređajte jagode isečene na kolutove i urolajte koru. Odozgo rolat premažite preostalim filom i ukrasite po želji. Dobro ohladite pre sečenja.

Prhki keksići od belanaca




Recept za ove prhke keksiće možete naći ovde.


Hrskavi keksići sa kafom i orasima




Potrebno je:
2 belanca
60 g meda
80 g šećera u prahu
100 g brašna
100 g omekšalog putera
za posipanje
5 kašičica instant kafe
1 kašika mlevenih oraha
ili lešnika, kokosa, po želji...
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Umutite mikserom belanca, med, šećer, brašno i puter.
Tepsiju veličine približno 32x28 cm obložite pek papirom. Smesu za keksiće tanko namažite na papir u plehu. Posipite odozgo mlevenim orasima i instant kafom ili čime već želite. Po želji možete pobacati odozgo i sitno iseckanu crnu ili belu čokoladu.
Pecite 8 minuta, pazeći da keks ostane svetlije žute boje. Ako je potrebno prilagodite vreme i temperaturu pečenja svojoj rerni. Od ove mere dobićete otprilike 4 pleha.
Ohladite, odstranite papir i izlomite na nepravilne komade.
Keksići dugo mogu da stoje zatvoreni u staklenoj tegli. 



Коментари

  1. Glasam za hrskave keksice, i okrugle i kao plocice, bas su dobri... roladu pravim na slican nacin i zaista je odlicna.:) p.s. jako mi se svidjaju fotkice, narocito poslednja na kojoj se pusi jos vruca kafa, mmmm...:))

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti Lana! Ove poslednje ti od srca preporucujem, znas li kako idu uz kaficu;)

    ОдговориИзбриши
  3. Odlični prijedlozi za potrošiti višak bjelanjaka. Spremam recepte.

    ОдговориИзбриши
  4. Super su recepti, rolada odlično izgleda, a keksiće sam već isprobala :)

    ОдговориИзбриши
  5. Odlična zbirka recepata. Nadam se da si u redu, ne vidim te već dosta dugo.Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala svima puno!
    Zoko, tu sam, virkam iz prikrajka. Tehnicki problemi koji ce se resiti uskoro, bar se nadam, Hvala ti sto brines, pozdrav!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови