Kolači od belanaca
U okviru igrice Ajme, koliko nas je, ovomesečna tema koju nam je zadala domaćica Anja sa bloga Sweetheart bila su belanca.
Kao svoju ulaznicu prilažem neke već objavljene recepte, ali i jedan novi, jako interesantan.
Kao svoju ulaznicu prilažem neke već objavljene recepte, ali i jedan novi, jako interesantan.
Bela rolada
Recept za ovaj rolat već je objavljen ovde, s tim što je tada rolat bio nafilovan džemom. U originalnom receptu se filuje slatkom pavlakom i jagodama, a ja sam umesto njih iskoristila višnje. U nastavku sledi dopuna recepta.
za fil je potrebno:
200 ml slatke pavlake
130 g kisele pavlake
50 g šećera u prahu
150 g jagoda (ili višanja)
Priprema:
Čvrsto umutite slatku pavlaku, dodajte kiselu pavlaku i šećer u prahu i sve dobro sjedinite.
Koru premažite filom, s tim da malo fila ostavite za ukrašavanje rolata odozgo, a zatim poređajte jagode isečene na kolutove i urolajte koru. Odozgo rolat premažite preostalim filom i ukrasite po želji. Dobro ohladite pre sečenja.
Prhki keksići od belanaca
Recept za ove prhke keksiće možete naći ovde.
Hrskavi keksići sa kafom i orasima
Potrebno je:
2 belanca
60 g meda
80 g šećera u prahu
100 g brašna
100 g omekšalog putera
za posipanje
5 kašičica instant kafe
1 kašika mlevenih oraha
ili lešnika, kokosa, po želji...
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Umutite mikserom belanca, med, šećer, brašno i puter.
Tepsiju veličine približno 32x28 cm obložite pek papirom. Smesu za keksiće tanko namažite na papir u plehu. Posipite odozgo mlevenim orasima i instant kafom ili čime već želite. Po želji možete pobacati odozgo i sitno iseckanu crnu ili belu čokoladu.
Pecite 8 minuta, pazeći da keks ostane svetlije žute boje. Ako je potrebno prilagodite vreme i temperaturu pečenja svojoj rerni. Od ove mere dobićete otprilike 4 pleha.
Ohladite, odstranite papir i izlomite na nepravilne komade.
Keksići dugo mogu da stoje zatvoreni u staklenoj tegli.
Glasam za hrskave keksice, i okrugle i kao plocice, bas su dobri... roladu pravim na slican nacin i zaista je odlicna.:) p.s. jako mi se svidjaju fotkice, narocito poslednja na kojoj se pusi jos vruca kafa, mmmm...:))
ОдговориИзбришиHvala ti Lana! Ove poslednje ti od srca preporucujem, znas li kako idu uz kaficu;)
ОдговориИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиOdlični prijedlozi za potrošiti višak bjelanjaka. Spremam recepte.
ОдговориИзбришиSuper su recepti, rolada odlično izgleda, a keksiće sam već isprobala :)
ОдговориИзбришиDivna zbirka receptića :)
ОдговориИзбришиOdlična zbirka recepata. Nadam se da si u redu, ne vidim te već dosta dugo.Pozdrav.
ОдговориИзбришиHvala svima puno!
ОдговориИзбришиZoko, tu sam, virkam iz prikrajka. Tehnicki problemi koji ce se resiti uskoro, bar se nadam, Hvala ti sto brines, pozdrav!