Пређи на главни садржај

Voćna torta






Ovo je prava prolećno-letnja varijanta, torta sa osvežavajućim kremom od kisele pavlake i šlag kreme, sa piškotama i jagodama, kako je u osnovnom receptu, mada je torta podložna izmenama po vlastitom ukusu.
Tako na primer, umesto jagoda možete iskoristiti višnje ili šumsko voće, a odlično se kombinuje i u hladnim zimskim mesecima sa voćem iz kompota. Radila sam je sa breskvama i bila je odlična! Sem toga, umesto piškota možete iskoristiti plazma keks ili ispeći lagani, jednostavni, žuti biskvit kao podlogu. Veoma je izdašna, a možete je napraviti u obliku pravougaonika ili u kalupu sa obručem kao šarlotu ;)





Potrebno je:
400 g piškota ili 600 g plazma keksa
400 g šlag kreme u prahu
300 ml kisele vode
2 čaše kisele pavlake
200 g prah šećera
1 kg jagoda ili voća po želji (npr. višanja)
sok ili mleko za natapanje piškota




Priprema:

Umutite šlag sa kiselom vodom. Posebno umutite kiselu pavlaku sa prah šećerom. Dodajte pavlaku u šlag I umutite mikserom da se lepo sjedini. Jagode presecite na kolutove. Šlag podelite na 4 dela I krenite da ređate slojeve: piškote prethodno kratko natopljene sokom ili mlekom (ili plazma keks, takođe nakvašen sokom ili mlekom), šlag, voće, šlag, i tako još jednom. Ukrasite tortu odozgo šlagom I kolutićima jagoda ili ako koristite višnje poređajte ih preko šlaga. Tortu dobro ohladite pre služenja. 
Pravite li tortu u kalupu sa obručem, u obliku šarlote, ostaće vam prilično kreme pa je iskoristite da napravite sličan dezert sa voćem i piškotama, ali u čaši. Klinci će se sigurno obradovati ;)

P.S. Ovaj recept, kao i mnoge recepte sa voćem, možete naći u ovomesečnom broju Bakine riznice.

Коментари

  1. Meni su takve torte najbolje! Izgleda više nego preukusno!

    ОдговориИзбриши
  2. i ova torta može da se takmiči, uz dodatak čokolade ;)
    detalji o takmičenju na:
    http://domacicazavas.blogspot.com/2014/06/cokoladni-vikend-takmicenje-u-hrvatskoj.html
    pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Pravila sam nešto slično i sigurna sam da je tortica fantastična.Prijatno:))

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман14. јун 2014. 21:11

    Ово јесте једноставно, али ја имам рецепт за који не само да вам није потребан ни миксер, него се ни пишкоте не умачу у млеко. Толико је једноставан, а торта буде толико добра да нико не може да наслути да сте је направили за БУКВАЛНО пет минута: 300-400 гр пишкота, 1.200 л киселе павлаке, 200 гр кристал шећера, 1 кг јагода/малина или неког другог воћа. У чинији кашиком измешати павлаку и шећер. Тепсију обложити фолијом, ставити мало павлаке, па ређати пишкоте, воће, павлаку, пишкоте, воће, павлаку, пишкоте и на крају опет мало павлаке да не буду суве пишкоте. Ако је правите дан раније, можете је одмах ставити у фрижидер, а ако је правите оног дана када ћете је служити, оставити сат-два на собној температури, да пишкоте добро упију влагу из павлаке, а затим је држати у фрижидеру до служења. Пред служење изврните на тањир, скините фолију и по жељи премажите шлагом или украсите воћем.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)