Translate

петак, 06. јун 2014.

Voćna torta






Ovo je prava prolećno-letnja varijanta, torta sa osvežavajućim kremom od kisele pavlake i šlag kreme, sa piškotama i jagodama, kako je u osnovnom receptu, mada je torta podložna izmenama po vlastitom ukusu.
Tako na primer, umesto jagoda možete iskoristiti višnje ili šumsko voće, a odlično se kombinuje i u hladnim zimskim mesecima sa voćem iz kompota. Radila sam je sa breskvama i bila je odlična! Sem toga, umesto piškota možete iskoristiti plazma keks ili ispeći lagani, jednostavni, žuti biskvit kao podlogu. Veoma je izdašna, a možete je napraviti u obliku pravougaonika ili u kalupu sa obručem kao šarlotu ;)





Potrebno je:
400 g piškota ili 600 g plazma keksa
400 g šlag kreme u prahu
300 ml kisele vode
2 čaše kisele pavlake
200 g prah šećera
1 kg jagoda ili voća po želji (npr. višanja)
sok ili mleko za natapanje piškota




Priprema:

Umutite šlag sa kiselom vodom. Posebno umutite kiselu pavlaku sa prah šećerom. Dodajte pavlaku u šlag I umutite mikserom da se lepo sjedini. Jagode presecite na kolutove. Šlag podelite na 4 dela I krenite da ređate slojeve: piškote prethodno kratko natopljene sokom ili mlekom (ili plazma keks, takođe nakvašen sokom ili mlekom), šlag, voće, šlag, i tako još jednom. Ukrasite tortu odozgo šlagom I kolutićima jagoda ili ako koristite višnje poređajte ih preko šlaga. Tortu dobro ohladite pre služenja. 
Pravite li tortu u kalupu sa obručem, u obliku šarlote, ostaće vam prilično kreme pa je iskoristite da napravite sličan dezert sa voćem i piškotama, ali u čaši. Klinci će se sigurno obradovati ;)

P.S. Ovaj recept, kao i mnoge recepte sa voćem, možete naći u ovomesečnom broju Bakine riznice.

5 коментара:

  1. Meni su takve torte najbolje! Izgleda više nego preukusno!

    ОдговориИзбриши
  2. i ova torta može da se takmiči, uz dodatak čokolade ;)
    detalji o takmičenju na:
    http://domacicazavas.blogspot.com/2014/06/cokoladni-vikend-takmicenje-u-hrvatskoj.html
    pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Pravila sam nešto slično i sigurna sam da je tortica fantastična.Prijatno:))

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман14. јун 2014. 21:11

    Ово јесте једноставно, али ја имам рецепт за који не само да вам није потребан ни миксер, него се ни пишкоте не умачу у млеко. Толико је једноставан, а торта буде толико добра да нико не може да наслути да сте је направили за БУКВАЛНО пет минута: 300-400 гр пишкота, 1.200 л киселе павлаке, 200 гр кристал шећера, 1 кг јагода/малина или неког другог воћа. У чинији кашиком измешати павлаку и шећер. Тепсију обложити фолијом, ставити мало павлаке, па ређати пишкоте, воће, павлаку, пишкоте, воће, павлаку, пишкоте и на крају опет мало павлаке да не буду суве пишкоте. Ако је правите дан раније, можете је одмах ставити у фрижидер, а ако је правите оног дана када ћете је служити, оставити сат-два на собној температури, да пишкоте добро упију влагу из павлаке, а затим је држати у фрижидеру до служења. Пред служење изврните на тањир, скините фолију и по жељи премажите шлагом или украсите воћем.

    ОдговориИзбриши