Пређи на главни садржај

Jogine kiflice




Još jedne kiflce u nizu...ali ne bilo kakve, ovo su kiflice moje drugarice Jogi, žene koja zna sa testom, verujte mi.
Kiflice su od masnog testa, veoma mekane i sveže, a za njihovu pripremu, tj. oblikovanje, biće vam potrebno nešto više vremena nego kod pripreme klasičnih kiflica. No, krajnji rezultat je bitan, a za ove kiflice se svakako vredi malo pomučiti ;)





Potrebno je:
testo 
40 g kvasca
3 kašike šećera
1 čaša (od 200 ml) toplog mleka
1 čaša tople vode
1 kg brašna
1 kašičica soli
1 jaje
3 šoljice ( oko 200 ml ukupno) ulja 
premaz 
1 žumanac + malo mleka



Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite mekano testo, oblikujte loptu, pokrijte krpom i ostavite da se testo udvostruči.
Od nadošlog testa kidajte loptice veličine ćufte recimo ;). Dobićete oko 60-ak malih loptica. Svaku lopticu razvucite oklagijom u obliku slova „U“.  Krajeve zasecite točkićem ili nožem, stavite fil po želji, a može i bez fila, i umotajte tako da zasečene trakice budu odozgo.



Poređajte kiflice u pleh na papir i ostavite ih još malo da nadođu. Žumanac umutite sa malo mleka i premažite kiflice pa ih, ako volite tako, posipite susamom odozgo, ili ih ostavite bez ičega.


Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni do rumene boje, oko 10 minuta će biti sasvim dovoljno. Pečene kiflice pokrijte krpom i ostavite da se malo prohlade pa ih poslužite.

Коментари

  1. Kakvo ulje ? Maslinovo? Suncokreta? Kukuruza? Kakav fil koristite na slici? Puter?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ulje je suncokretovo, i obično je takvo u mojim receptima, sem ako ne naglasim drugačije. A fil na slici je tvrdi sir, ali su odlične i prazne ;)

      Избриши
  2. Tako izgledaju mekano kao oblačci baš mi se sviđaju.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala svima! Ovo su kiflice sa preporukom, isprobajte ih obavezno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bih htela probati, kod nas jednostavne kifle u Grckoj imaju puter, tj fil i aroma pa sam mislila da i puter se koristi u testo. Ove kiflice mi deluju zanimljive.

      Избриши
  4. Koliko komadica cemo da pravimo od tog testa, puno je 1 kg, a koliko mozemo da ih cuvamo ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ispadne ih baš puno, možda čak i više od pedeset. Možeš da ih čuvaš u zamrzivaču, pečene i umotane u kesu ili neku posudu sa poklopcem, prilično mogu da ti stoje.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Zalivena pita sa višnjama

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.