Пређи на главни садржај

Domaći fructal sok





Ima li šta lepše od domaćeg soka koji ste sami napravili? Da se ne lažemo, nikada kupljeni sok od 100% voća ne može da se uporedi sa ovim domaćim! Još ako imate svoje voće za
koje znate kako je raslo i razvijalo se, i čime je tretirano i održavano, onda je ukus zagarantovan! Obradujte svoju dečicu pravim, domaćim fruktal sokom, njegova priprema nije teška, čak vam i deca mogu pomoći u čišćenju voća pa će sokić biti još slađi ;)



Potrebno je:
(mere su za očišćeno voće, bez kore i koštica)
1 kg šargarepe
2 kg jabuka
1 kg bresaka
ili
2 kg dunje
1,5 kg jabuka
500 g šargarepe
+
800 g šećera
40 g limontusa
voda




Priprema:
Prvo stavite staklene flaše da se sterilišu u rerni na 100 stepeni. Poklopce prokuvajte ili prebrišite alkoholom.
Voće operite, oljuštite, očistite od eventualnih pokvarenih tačkica, odbacite koštice iz bresaka i jabuka.  Bitno je da očišćenog voća imate u količini od 4 kg, a izbor voća je na vama. Ja sam vam ponudila dve kombinacije koje sam isprobala, a vi dodajte još malo šargarepe po ukusu, ili možda kruške, svejedno, samo da bude 4 kg kad ga budete očistili. Isecite voće na parčad, stavite u duboki lonac i nalijte vodom da ogrezne pa uključite da se kuva.
Prvo kuvajte šargarepe i dunje jer su one najtvrđe i treba im više vremena da se skuvaju, pa kada malo omekšaju dodajte jabuke, breskve, kruške, šta volite, i kuvajte 10-ak minuta dok voće ne omekša.
Rešetkastom kašikom izvadite voće iz lonca i u blenderu ispasirajte u glatku kašu.
Vodu u kojoj se kuvalo voće premerite, procedite i nalijte da bude ukupno 8l. Dodajte šećer, promešajte i sipajte kašu od voća. Dobro promešajte da se voće sjedini sa vodom i šećerom i kuvajte 15-ak minuta. Skidajte penu koja se formira na površini i povremeno mešajte. Na kraju umešajte limontus.
Vruć sok sipajte u vruće flaše i zatvorite ih.



Poređajte flaše jednu do druge i obmotajte ih nekim ćebencetom, ušuškajte ih sa svih strana i ostavite tako dok se potpuno ne ohlade, a to ponekad traje i do 2 dana. Nakon toga ih skladištite u ostavi,
Od ove količine voća dobićete od 12-13 flaša predivnog, zdravog domaćeg soka. Živeli!

Коментари

  1. Sećam se kao mala mama mi je pravila sličan sok. Moram da nađem recept da uporedim. Ništa bolje od domaćeg!

    ОдговориИзбриши
  2. Mislim da je mama nekada pravila kombinaciju sa dunjama, a bilo je fino i sa kruskama...bas dobar receptic i divne slicice.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Preukusan je...pravila sam ga i ja...:)

    ОдговориИзбриши
  4. Joooj, ja kao mala nikad nisam pila nista drugo do fruktal sokic. Ni danas ne pijem sokove, osim ponekad domaci od visnje, maline... Ali ovaj rado belezim i nadam se da cu ga napraviti. Divna prezentejsn:)

    ОдговориИзбриши
  5. da li moze nesto drugo osim bresaka,krusak ili dunja ;) sad je to jako skupo za kupovanje :(

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Zalivena pita sa višnjama

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.