Пређи на главни садржај

Kakao-griz pita


Krajnje jednostavna, od sasvim običnih sastojaka, ali zato veoma ukusna pita sa filom od griza i bele čokolade, pravi je dokaz da i jeftine poslastice mogu biti i te kako lepe i ukusne.






Potrebno je:
(original recepta)
za korice
100 g masti
1 jaje
3 kašike meda
2 kašike kakao praha
50 ml mleka
270 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
za kremu
500 ml mleka
4 kašike šećera
60 g griza
50 g bele čokolade




Priprema:
Umesite testo i podelite ga na 2 jednaka dela. Neka stoji dok vi pripremate kremu.
U malo mleka dodajte šećer i griz, promešajte, a ostatak mleka stavite na ringlu da provri. U tankom mlazu sipajte razmućeni griz, neprestano mešajući.  Dodajte čokoladu i rastopite je u grizu. Ostavite da se malo prohladi, povremeno promešajte da se ne bi stvorila korica.
Sada razvucite posebno obe kore na papiru dim.20x30 cm. Neravne krajeve odsecite, ponovo umesite rukama i napravite keksiće, super su za grickanje uz čaj.
Prvu koru sa papirom stavite u odgovarajući pleh i izbockajte je viljuškom na nekoliko mesta. Na koru sipate mlaku kremu. Drugu koru takođe izbockajte viljuškom i stavite je naopako preko kreme, tako da vam papir bude odozgo. Skinite papir i rukama nežno poravnajte odozgo kako bi se krema i kora priljubile.
Pecite pitu na 180 stepeni oko 10 mnuta.  Vodite računa da ne prepečete pitu, korice su mekane kad se izvade iz rerne, ali posle očvrsnu. Pitu ohladite u frižideru preko noći, obavezno, pa je tek ujutru  isecite na štanglice i posipite prah šećerom.
 

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)