Domaći uštipci



Uštipci spadaju u vrstu prženog testa i veoma podsećaju na krofne, mada su po sastavu sličniji hlebu. Veoma su jednostavni za pripremu i sastoje se od samo nekoliko sastojaka, brašna, vode i kvasca. Mogu da budu slatki i slani, mogu se poslužiti uz džem, eurokrem i čokoladno mleko ili se uvaljati u šećer pa tako jesti kao što smo mi nekada kao deca, a mogu i uz slani prilog tipa sir, neki namaz i poslužiti uz jogurt. Ponekad se u njih dodaje i jogurt, mleko, jaje i prašak za pecivo i onda je to još brža varijanta, ali pravi uštipci, onakvi kakve su pravile naše bake su upravo ovakvi kao što ću vam napisati u nastavku.



DOMAĆI UŠTIPCI

Potrebno je:

500 g brašna
300 ml vode
20 g svežeg kvasca
prstohvat šećera
pola kašičice soli
ulje za prženje

Priprema:

Kvasac izmrvite u činiji u kojoj ćete mesiti. Sipajte vodu i šećer i rastopite kvasac mešajući varjačom. Zatim dodajte brašno malo po malo i lupajte testo drvenom kašikom. Treba da se pojave mehurići dok to radite. Testo je mekano i lepljivo, mekanije nego kada mesite hleb. Pokrijte krpom i ostavite pola sata da malo nadođe.
Zagrejte ulje u dubljoj šerpi. Dubina ulja treba da bude oko 2 cm da bi uštipci mogli da plivaju u njemu tokom prženja.
Smanjite temperaturu kad se ulje zagrejalo. Kašiku umočite u ulje, zahvatite punu kašiku testa i spuštajte u ulje. Stavljajte po 4 krofnice odjednom da se prže, naravno u zavisnosti od toga kolika vam je šerpa. 
Pržite krofnice sa obe strane dok blago ne porumene. 
Vadite ih rešetkastom kašikom i stavljajte na papir da se ocede od suvišnog ulja.
Poslužite tople uštipke uz prilog po vašem ukusu.

Коментари

Популарни постови