Пређи на главни садржај

Slatko od šljiva



Misija uspela! I nije bila nemoguća verujte! A tako sam mislila godinama unazad...sad mi je krivo što nisam skuvala još koju teglicu, ali šljive su mi prošle i nemam nameru da ih kupujem pored onolikih svojih  koje su prerodile ove godine. Ali zato dogodine....nek je zdravlja samo....Bitan je dobar, tačan i proveren recept koji sam naravno našla kod moje drugarice Slavice na Coolinarici, a ona je inače poznata kao vrsna domaćica čije su police svake jeseni prepune pravog bogatstva u teglicama.
Prilično truda, vremena i dobre volje biće vam potrebno za pripremu slatka od šljiva, ali sve se to na kraju isplati višestruko! Upustite se u avanturu slobodno, a za svoj trud bićete nagradjeni fantastično ukusnim i posebno mirisnim slatkom od šljiva.


Potrebno je:
2 kg šljiva
2 kg šećera
1 l vode
1 limun
1 kesica vanil šećera
par grančica rezetle
šoljica ugašenog kreča
Priprema:
Šoljicu kreča razmutite sa malo vode pa procedite kroz gazu u neku veću posudu gde će moći da vam stane cela količina očišćenih šljiva. Dodajte vode onoliko koliko je potrebno da sve šljive budu natopljene.
Zrele šljive, ali nikako prezrele i mekane, operite i malim, oštrim nožićem oljuštite. Ukoliko hoćete da kuvate slatko od prepolovljenih šljiva, onda ih presecite i izvadite im kosku. Ako ćete da kuvate slatko od celih šljiva, kao što sam ja radila, onda ih tako sa koskom stavljajte u neku kesu da ne bi potamnele dok ne oljuštite sve šljive.



Oljuštene šljive spustite u krečnu vodu i ostavite da odstoje neko vreme. A za to vreme vi stavite šećer i vodu da se lagano špiluje. Ubacite i limun isečen na kolutove. Šljive dobro operite pod mlazom hladne vode i stavite ih da se ocede.
Uz pomoć cevčice za sok, izbušite šljive i potisnite kosku na dole, ako je potrebno recnite šljivu nožićem odozdo da bi koska lakše izašla. Ja nisam imala, ali vi ako imate i hoćete, stavite po jednu jatkicu oraha umesto koske, to je pravi specijalitet!
Ubacite šljive u špinovan šećer da se kuvaju, malo prodrmajte šerpu da se lepo rasporede. Prilikom kuvanja stvaraće se pena koju kašikom treba da pokupite. Pred kraj kuvanja dodajte vanil šećer. i listove rezetle. Slatko se kuva oko 30 minuta, ali vi ipak proverite gustinu tako što ćete malo odvojiti na tacnu i ohladiti u frižideru. Čim budete zadovoljni gustinom safta, sklonite šerpu i pokrijte je mokrom krpom.


Ohladjeno slatko sipajte u teglice, rezetlu izvadite i bacite, zatvorite teglice poklopcima, ukrasite po želji i ostavite u špajzu. Oduševićete se i na kraju samoj sebi priznati da i nije bilo tako teško ;)


Коментари

  1. Moram priznati da ti je ovo odlično ispalo , samo moram skužiti što je ugašeni kreč...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je kreč koji se inače koristi za krečenje, ranije se koristio u stvari a sad ga uglavnom koriste za krečenje voćaka, ali ima ga da se nadje tu i tamo. Služi za to da očvrsne šljive da se ne bi rasturile prilikom kuvanja. Vidim da je Lana objavila rct sa sodom bikarbonom kao zamenom za kreč.

      Избриши
  2. A slike što su lepe...ja volim kad se u šljivu mune i orah...

    ОдговориИзбриши
  3. Foografije su fantasticne, svidja mi se to sunce koje uspes da uhvatis na slikama, sve si odlicno objasnila i napravila.:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Mmmmmmm....ne znam sa čime se više oduševim - da li sa tvojim receptima ili fotografijama. A ovde je jedna koju moram da ti "maznem" :)))))

    ОдговориИзбриши
  5. Fotke skoro da govore:) Odlično je! Svaka časta za trud.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad bi mogle da kažu...;) Hvala ti, jesam se potrudila i zadovoljna sam sobom zbog uspeha ;)

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)