Lisnate kiflice


I ovu radnu nedelju počinjem postom o kiflicama ;). Nema boljeg načina, neki će se složiti sa mnom ;)
Ove su lisnate, malo zahtevnije i oduzeće vam prilično vremena, ali verujte, na kraju se ipak sve to isplati. Dobićete fine, mirisne, mekane lisnate kiflice koje možete poslužiti za doručak uz prilog po vašoj želji.

Ovaj put sam ih pravila u tri varijante, prve su najmanje, od veoma tanko razvijenog testa i sečene na uske trouglove, druge su onako kako je u receptu i takve treba da budu, a treća varijanta su ove koje podsećaju na kroasane, buckaste i velike, od 6 spojenih kora. Za neka slavlja, sa posluženjem tipa švedskog stola, idealne su ove najmanje, a ako imate vremena, svakako preporučujem da isprobate originalnu verziju, jer su tada kiflice taman zgodne, ni prevelike ni premale, fino se listaju i prikladne su za posluženje dragih gostiju.

slika 1.

Potrebno je:
testo
1 kg brašna ( + možda još nekih 100 g)
40 g kvasca
3 jaja
250 ml tople vode
250 ml toplog mleka
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
200 ml ulja
premaz testa
250 g margarina
fil
po želji: krem sir, sitan sir, džem isl.
završni premaz
žumanac i kašika mleka
susam

slika 2.

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesite mekano testo. U zavisnosti od tipa brašna sa kojim mesite, možda će vam trebati još oko 100 g, pa slobodno dodajte sve dok testo ne prestane da se previše lepi za ruke. Testo odmah podelite na 3 dela, oblikujte lopte od njih, pa od svake lopte napravite još po 8 malih loptica, tako da ih bude ukupno 24 komada približno iste veličine.
Na pobrašnjenoj podlozi razvucite tri loptice u krug, dve premažite omekšalim margarinom, treću ne premazujte. Namazane krugove poređajte jedan preko drugog, pa odozgo poklopite trećom nepremazanom korom i još malo oklagijom razvucite testo kako bi formirali krug. Od toga koliko debelo ili tanko razvijete krug zavisiće i veličina vaših kiflica. Razvijete li ga jako tanko dobićete uske i dugačke kiflice, malene, veoma zgodne za ketering ili neko koktel posluženje (slika 1.). Normalno razvijeno testo na debljinu od oko 0,5 cm daće vam kiflice klasične veličine (slika 2.).
Od 6 ovakvih razvijenih krugova, pa poređanih jedan preko drugog, razvijenih u veliki krug, dobila sam kiflice tipa kroasana, buckaste i jako lisnate, prelepe (slika 3.), pa vi odlučite kako vam najviše odgovara.

slika 3.

Da se vratimo na postupak...znači, svaku lopticu od onih 24 komada treba razviti u krugove, sklapati po dva premazana kruga, poklopiti trećim nepremazanim, tako da dobijete osam gomilica sa po tri kore, pa svaku gomilicu razviti u veći krug koji treba iseći na trouglove, filovati po želji i na kraju zamotati u kiflicu.
Sledite li recept, trebalo bi da vam izađe ukupno 64 kiflica.
Kiflice poređajte u pleh na papir, premažite žumancetom umućenim sa kašikom mleka i posipite susamom. Ostavite ih da nadođu u plehu dok se rerna greje, a onda ih ispecite dok fino ne porumene. Ja sam rernu zagrejala na 250 stepeni, pekla ih dok nisu lagano porumenele, a onda smanjila temperaturu na 180 i dopekla ih, ukupno oko 15 minuta.
Kiflice poslužite tople, a možete i da ih zamrznete, kad budu mlake spakujte ih u kesu pa u zamrzivač. Kad vam budu zatrebale kiflice, izvadite ih iz zamrzivača, naređajte u pleh, malo poprskajte vodom, pokrijte alu folijom i stavite u rernu na niskoj temperaturi na nekih 10-ak minuta, biće kao da su upravo tada pečene. Ili za bržu varijantu, za doručak recimo, stavite ih u mikrotalasnu i odmrznite, za 2 minuta imaćete vruće i mekane kiflice.
  









Коментари

Постави коментар

Популарни постови