Posna sukana vijača sa prazilukom


Priznajem, ja sam bila od onih domaćica koje Dana opisuje u uvodu svog posta, a koje su imale neopravdani strah od razvlačenja kora. Nije da nisam pokušavala, i nije da to nije bilo uspešno, ali sam sve nekako birala lakši put pri pripremanju pite i kupovala gotove kore. Ali domaće je domaće, još svojom rukom napravljeno, ma nekako je posebno slatko, iako je u pitanju slana pita ;)
Ovaj put sam pripremila posnu vijaču sa prazilukom, ali uskoro me evo opet sa pravom domaćom pitom sa sirom, kao što je u originalnom receptu. 
Dano, hvala na receptu i na ohrabrenju.



Potrebno je:
(original recepta za kore)
500 gr brašna
1 kašičica soli
300 ml mlake vode
 fil
2 veća struka praziluka

100 g ljuspica soje
malo ulja
so, biber premazivanje testa
100 ml ulja




Priprema:
Od brašna, soli i vode umesite testo i dobro ga izradite. Podelite testo na 16 loptica.  Svaku lopticu razvucite oklagijom u krug prečnika oko 10 cm. Jedan krug premažite uljem i preklopite drugim krugom, pa tako uradite i sa preostalim razvučenim testom. Gornji krug testa ne premazujte uljem. Na ovaj način ste dobili 8 delova testa. Ostavite ih da odstoje 10-ak minuta dok vi pripremite fil.
Na malo ulja propržite iseckan praziluk, posolite i pobiberite pa dodajte ljuspice soje prethodno potopljene u vodi. Sve dobro izmešajte. 




Uzmite prvi deo testa i tanko ga razvucite oklagijom na veličinu prečnika od 25 cm otprilike. Posipajte brašno u toku razvlačenja da se oklagija ne bi lepila. Premažite testo uljem i rasporedite fil. Uvijte testo u rolnu pa je uvrnite kao uže i smotajte u krug. Tako uradite i sa preostalih sedam delova testa (vidi sliku gore).



Stavite pužiće u pleh obložen pek papirom, poprskajte sa malo ulja i pecite dok ne porumeni.
Poslužite toplo uz jogurt, kiselo mleko ili neki vama omiljeni mlečni napitak.




Коментари

  1. Jako lepo izgleda pita i ja sam od onih koji neznaju da razvlače kore jednom probala (na početku kuvarske karijere) i nije mi uspelo pa od tad nisam ponovo ni probala.Sad si me zaintrigirala dopada mi se ova pita.

    ОдговориИзбриши
  2. Predivno izgleda, na fotkama se vidi koliko je testo fino i tanko... sve pohvale!:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam! Nije teško, slušajte sad mene kako pričam kao iskusna u tome hehehe ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Suzana, prelepo izgleda,oduševljena sam, super odradjeno a tvoje slike su fenomenalne. Bravo!

    ОдговориИзбриши
  5. Na koliko stepeni pečete pitice?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jovana,ja uglavnom zagrejem rernu na 250,stavim pleh i smanjim na 200,ali ti ipak bolje od mene poznajes svoju rernu, samo pazi da ih ne presusis previse.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови