уторак, 18. новембар 2014.

Grožđe-posni kolačić




Evo još jednog posnog kolača u mojoj zbirci već postojećih. Godinama ga nisam pravila,a  ranije sam to obavezno činila za slavu. Veoma je dekorativan, a takođe i veoma lak i jednostavan za pripremu, a toliko je izdašan da je to čudo jedno! Gomilu kolačića ćete dobiti od ove mere! Zasucite rukave, pa krenite da mesite ;)
A u nastavku recepta, mali podsetnik na već objavljenje recepte za posne kolače koje sam pravila ovom prilikom. Svi su bezbroj puta isprobani i provereni i ja vam ih od srca preporućujem za predstojeće posne slave.




Potrebno je:
300 g belog ratluka
250 g prah šećera
250 g mlevenog keksa
5-6 kašika vode
preliv
150 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Ratluk iseckajte na komadiće, stavite u posudu i umesite zajedno sa ostalim sastojcima. Glagol "umesiti" u ovom slučaju znači: gnječiti, trljati, razvlačiti, vući, stiskati, mesiti isl. Doslovno tako i radite, sve dok ne dobijete jednoličnu masu bez grudvica koja se neće previše lepiti za prste i koju ćete moći da oblikujete. Od mase napravite deblji valjak i presecite ga na pola. Svaku polovinu mase isecite nožem na 10 jednakih krugova, znači, treba da dobijete 20 krugova, ali polako, prvo ćemo ovih prvih deset da izvaljamo. Uzmite jedan krug "testa" i od njega napravite tanak i dugačak valjak i to tako što ćete ga prstima obe ruke pritiskati lagano i valjati. Odložite ga sa strane, pa tako uradite i sa preostalih 9 komada "testa", ali pazite da vam svi budu iste debljine.
Rastopite na pari čokoladu sa uljem.
Na poslužavnik poređajte 4 valjčića jedan do drugog i premažite slojem čokolade. Na njih stavite 3, zatim 2 i na kraju 1 valjčić, u obliku piramide,  s tim što između svakog sloja premazujete čokoladom.
Isto tako uradite i sa drugom polovinom mase od ratluka. Možete masu podeliti i na 6 dela pa valjati nešto deblje valjčiće, kao što sam ja uradila, i to je izgledalo veoma lepo na tanjiru, isti kolač u dva oblika (donja slika).



Gotov kolač premazati odozgo čokoladom i ostaviti da se stegne. Sutradan seći na tanke šnitice i poslužiti.

I na kraju, još jedna preporuka za provereno dobre posne kolače. 



Uživajte, sladite se i srećne vam predstojeće slave!  
 


1. Bounty minjoni
2. Grožđe
3. Lešnik gnezda
4. Kikiriki bajadera
5. Bele kuglice
6. Damski poljupci
7. Oblanda od smokve
8. Bounty (white edition)
9. Zrna kafe


8 коментара:

  1. Predivna kolekcija posnih kolacica, piramida je posebno zanimljiva.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Joj znammm ovo mnogo je doooooobro :))

    http://kapege23.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Melem za oči, prelepe fotografije. Posno grožđe nisam pravila ali vidim da jako lepo i interesantno izgleda.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam! Kad bi barem mogla da vas poslužim kolačićima ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Uuuuh, koliko slatkih zalogaja... Eee, da sam blize, bilo bi mi dosta samo serpice da pogrebem:))) Bravo, vrednice.

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Suzana, moram da te pohvalim! Svi recepti za posne kolace su ti predivni! Pravila sam Grozdje kolac, Rafaelo od krompira, Lesnik gnezda, Rum kasato mami za slavu. Malo je reci da je odusevljena! Sutra cu jos da spremim Rolat sa bananom. Procitala sam sve pohvale za ovaj kolac.
    Inace, ja od skorije pratim sve food blogove koje mogu da nadjem. Zainteresovala sam se za kuvanje pa je tako pocelo. Divni ste svi! Razmenila sam samo par poruka sa Milicom Sa bloga Na tanjiru! Volela bih kada bi sa vise vas bila u kontaktu.
    Stvarno sam imala zelju da ti od srca pohvalim ove recepte!
    Bojana Stefanovic iz Beograda

    ОдговориИзбриши