Пређи на главни садржај

Posna sukana vijača sa prazilukom


Priznajem, ja sam bila od onih domaćica koje Dana opisuje u uvodu svog posta, a koje su imale neopravdani strah od razvlačenja kora. Nije da nisam pokušavala, i nije da to nije bilo uspešno, ali sam sve nekako birala lakši put pri pripremanju pite i kupovala gotove kore. Ali domaće je domaće, još svojom rukom napravljeno, ma nekako je posebno slatko, iako je u pitanju slana pita ;)
Ovaj put sam pripremila posnu vijaču sa prazilukom, ali uskoro me evo opet sa pravom domaćom pitom sa sirom, kao što je u originalnom receptu. 
Dano, hvala na receptu i na ohrabrenju.



Potrebno je:
(original recepta za kore)
500 gr brašna
1 kašičica soli
300 ml mlake vode
 fil
2 veća struka praziluka

100 g ljuspica soje
malo ulja
so, biber premazivanje testa
100 ml ulja




Priprema:
Od brašna, soli i vode umesite testo i dobro ga izradite. Podelite testo na 16 loptica.  Svaku lopticu razvucite oklagijom u krug prečnika oko 10 cm. Jedan krug premažite uljem i preklopite drugim krugom, pa tako uradite i sa preostalim razvučenim testom. Gornji krug testa ne premazujte uljem. Na ovaj način ste dobili 8 delova testa. Ostavite ih da odstoje 10-ak minuta dok vi pripremite fil.
Na malo ulja propržite iseckan praziluk, posolite i pobiberite pa dodajte ljuspice soje prethodno potopljene u vodi. Sve dobro izmešajte. 




Uzmite prvi deo testa i tanko ga razvucite oklagijom na veličinu prečnika od 25 cm otprilike. Posipajte brašno u toku razvlačenja da se oklagija ne bi lepila. Premažite testo uljem i rasporedite fil. Uvijte testo u rolnu pa je uvrnite kao uže i smotajte u krug. Tako uradite i sa preostalih sedam delova testa (vidi sliku gore).



Stavite pužiće u pleh obložen pek papirom, poprskajte sa malo ulja i pecite dok ne porumeni.
Poslužite toplo uz jogurt, kiselo mleko ili neki vama omiljeni mlečni napitak.




Коментари

  1. Jako lepo izgleda pita i ja sam od onih koji neznaju da razvlače kore jednom probala (na početku kuvarske karijere) i nije mi uspelo pa od tad nisam ponovo ni probala.Sad si me zaintrigirala dopada mi se ova pita.

    ОдговориИзбриши
  2. Predivno izgleda, na fotkama se vidi koliko je testo fino i tanko... sve pohvale!:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam! Nije teško, slušajte sad mene kako pričam kao iskusna u tome hehehe ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Suzana, prelepo izgleda,oduševljena sam, super odradjeno a tvoje slike su fenomenalne. Bravo!

    ОдговориИзбриши
  5. Na koliko stepeni pečete pitice?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jovana,ja uglavnom zagrejem rernu na 250,stavim pleh i smanjim na 200,ali ti ipak bolje od mene poznajes svoju rernu, samo pazi da ih ne presusis previse.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)