Džem od kajsija i banana
Fantastičan spoj ukusa i mirisa prožimaju se u ovom prelepom džemu! Oduševila me je tekstura, boja, to što ne preovladava ukus banane, već tek dopunjuje aromatični ukus kajsije, predivno zaista.
Recept je iz one male Dr. Oetker-ove knjižice iz koje sam već spremala džem od jagoda i kokosa.
Veoma brzo i jednostavno se sprema, sa samo par sastojaka., a oni su:
1 kg kajsija
500 g banana
350 g šećera
1 kesica limontusa
1 kesica džem-fiks super 3:1
Priprema:
Kajsije operite, očistite i iseckajte na sitnije komade. Banane takodje očistite i iseckajte.
Stavite voće u dublju šerpu pa ga pomešajte sa limontusom.
Stavite voće u dublju šerpu pa ga pomešajte sa limontusom.
Šećer i džem-fiks promešajte pa sipajte preko voća, promešajte i stavite da se kuva.
Kuvajte na jakoj vatri, neprestano mešajući dok ne provri, onda
smanjite temperaturu i nastavite kuvanje najmanje 3 minuta, uz stalno
mešanje.
Maknite šerpu sa ringle i štapnim mikserom usitnite voće pa vratite na vatru i dokuvajte džem.
Ja sam kuvala oko 10-15 minuta.
Sipajte džem u teglice, odmah ih zatvorite i okrenite naopako na
poklopac. Ostavite tako da odtoje 5-10 minuta pa ih okrenite i ostavite
da se skroz ohlade pre nego što ih skladištite u špajzu.
Zanimljivo!
ОдговориИзбришиI jako, jako ukusno!
ОдговориИзбришиJučer sam gledala ovaj recept i sad sam mu se ponovo vratila. Mnogo privlačno zvuči... Moraću ga napraviti... :)
ОдговориИзбришиDok još ima kajsija, iskoristi ih za ovu kombinaciju, nećeš se pokajati ;)
Избриши