Пређи на главни садржај

Tiho pečen paradajz sa belim lukom i origanom



Dobila sam od tate čeri paradajz, pita me čovek hoću li da mi pošalje, rekoh 'ajde pošalji malo, bez neke ideje gde ću i šta ću s njim. I onda mi padne na pamet ovaj recept, tačno sam ga zapamtila od prošle godine jer su ga mnoge žene na Coolinarici spremale i mamile me. Morala sam da napravim i ja, i tek sad razumem njihovo oduševljenje! Ovo je nešto fantastično, jedva čekam da ga upotrebim u nekim hlepčićima ili serviram uz roštilj.
Pomoravka, čiji vam recept sa zadovoljstvom prenosim preporučuje da ga upotrebljavate  za doručak recimo uz sir, zatim uz pečeno meso, ribu ili roštilj...mogućnosti su razne,  ja ga već vidim u nekom stromboliju :) a vi odlučite sami....



Možete  koristiti i običan paradajz isečen na krugove, ili čeri paradajz isečen na polovine. Poželjno je zaliti ga maslinovim uljem, ali u nedostatku maslinovog dobro će poslužiti i suncokretovo. Ja sam koristila pola suncokretovog a pola maslinovog aromatizovanog ulja, sa dodatkom čili papričica tako da je povukao taman malo ljutine i jako je ukusan.



Potrebno je:
oko 1 kg čeri paradajza
5-6 češnjeva belog luka
2 kašike suvog origana
125 ml ulja za marinadu + za zalivanje teglica
so i biber po ukusu
malo svežeg ruzmarina

Priprema:
Paradajz operite, osušite i presecite na polovine. Stavite papir na pleh pa poredjajte polutke paradajza. 


U posebnoj činiji pomešajte sitno iseckan beli luk, origano, so, biber i ulje. Preko svake polutke paradajza stavite po malo marinade.
Stavite pleh u rernu, uključite na tiho i sušite paradajz oko 1-1,5h.


Ostavite da se ohladi u plehu pa ga posložite u teglice, nalijte maslinovim uljem, dobro zatvorite i do upotrebe čuvajte na hladnom mestu.
Od ove količine dobila sam dve male teglice pune pečenog paradajza.





Коментари

  1. Suzyce, izuzetno mi je drago da si napravila ovaj sušeni paradajz...kod mene se jede u nenormalnoj količini moj muž bi to neprestalno jeo...od srca ti hvala i čekam da mi prijateljica donese domaći paradajz da ga i ja napravim za ovu sezonu. Slike su ti fantastične a ovo za ljuto mi je super jer volimo ljuto a znam da i tvoj D voli ljuto.Topli pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jednostavno sam morala da probam i ja! Malo rezni, taman za mene, neće D. ni da oseti, njemu ću ponovo da stavim one tvoje papričice u teglicama, to mu je po ukusu! Hvala tebi na ovom receptu!

      Избриши
  2. Predivan recept, uostalom Zorica P. uvek deli sa nama dobre recepte. Tvoje slike sve govore koliko si dobar majstor u kuhinji a i za slikanje...

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam puno! Ja jedva čekam da ga upotrebim negde, biće baš mljac :)

    ОдговориИзбриши
  4. Jako volim te paradajzice pecene u rerni, nekada i ne docekaju da ih stavim u teglu, misteriozno nestanu pre toga!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehehe Lana, i ja sam malo gricnula pre stavljanja u teglu, odlični su ;)

      Избриши
  5. Draga Suzana, pozvala sam te da učestvuješ u igrici, a mislim da ću usput i probati ovaj recept :)
    http://gopiandspice.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju-lepo-je-i-ostalima.html

    ОдговориИзбриши
  6. Da ovo je sigurno predivno a jako je lako da se napravi. Probacu :DDD

    ОдговориИзбриши
  7. E, a ja sad bijem glavu i vajkam se što ne napravih ovo još kad sam videla recept ( cene sušenog paradajza su užas ). :-D. Sledeće godine ne praštam :-)))).

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Zalivena pita sa višnjama

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.