Slatko od smokve





Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!
I sad se sećam kako je ljubomorno čuvala teglice u špajzu, dok ne dodje zima. Tako i ja radim, dok ne padne sneg, nema otvaranja tegle ;) Zločesto, zar ne? :D
Na ovaj način ga je mama kuvala pa sam i ja tako prepisala u svojoj svesci. Nema ljuštenja smokava, samo se očisti drškica i smokve izbockaju viljuškom na dva mesta, prosto! Kolutovi limuna su obavezni, da bi se sprečila kristalizacija šećera, a i zbog estetskog utiska jer je jako lepo kad se kroz teglu vidi žuti kolutić. Naravno, i rezetla je poželjna ako je imate.



Potrebno je:
1 kg smokava
1 kg šećera
1l vode
pola limuna
Priprema:
U većoj šerpii stavite kilo šećera sa litrom vode da se kuva. Nasecite limun na krugove i dodajte neka se sve kuva zajedno na laganoj vatri dok ne počne da se zgušnjava po malo.
Izaberite smokve srednje veličine, neka budu lepe i čvrste, ne zelene ali ne i prezrele.
Operite ih i odsecite im drške pa svaku smokvu na dva mesta bocnite viljuškom da bi bolje primile sok prilikom kuvanja i da bi ostale jedre i okrugle, a ne sparuškane.


Ubacite smokve u sirup i kuvajte uz povremeno drmusanje šerpe. Možete ponekad i lagano da ih promešate. Počeće da se stvara pena koju treba da odbacite. Radite to stalno, kad god se formira po obodu šerpe. Kuvajte slatko otprilike nekih sat vremena, primetićete da je sirup postao gušći i da se površinski sloj pretvara u sitne mehuriće i to znači da je slatko skoro pa gotovo. Malu količinu sirupa stavite na tacnu i odložite na kratko u frižider da se stegne pa proverite gustinu. Ako je odgovarajuća, ni pregusta ni preretka, slatko je gotovo. Trebalo bi da kapljica pada iz dva puta na tacnu. Na kraju dodajte listić-dva rezetle koja će slatku dati ekstra aromu. Ako nemate, može i bez nje.


Maknite šerpu sa slatkom i pokrijte je mokrom krpom. Ostavite da se ohladi. Tada možete da vratite slatko, ako niste zadovoljni gustinom sirupa, da udari samo jedan ključ, ne preterujte jer će se prekuvati. Ako ga vraćate na ringlu, ponovo ga posle pokrijte mokrom krpom i tek kad se potpuno ohladi napunite teglice i odložite na hladno i tamno mesto do upotrebe.

Коментари

  1. Ne da si zločesta, nego.... :))))
    Je li,.... da te pitam ja nešto: Na koju si foru ušla u moju glavu, pa me mučiš sa omiljenim mi stvarima u poslednja tri posta? Strašno :))))))))

    ОдговориИзбриши
  2. Podsetilo me je na detinjstvo, mama je nekada pravila slatko od smokava, zapravo od svakog voca po par teglica.:) Sada vise nema ko to da radi, neki put uspem da napravim samo slatko od jagoda i visanja... tvoje vockice u tegli svetlucaju poput cilibara obasjanog suncem!:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh Lana, detinjstvo...žao mi je ako sam te rastužila. Moja mama već odavno ne pravi slatko, prepustila je to meni uglavnom, i drago mi je da sam zabeležila te njene recepte po kojima je nekad spremala.

      Избриши
  3. Mnogo volim slatko od smokve. I dzem, narafski. Divne su slikice.

    ОдговориИзбриши
  4. Pinujem, pamtim, beležim... Smokve su nam rodile baš, baš i mada nisu još zrele, skupljam recepte... Hvala! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Ja se, kao prava lenja buba setim da prokomentarišem post tek kad vidim komentar kod sebe :-D a odmah kad si objavila ovo slatko rekla sam mami da spremi obavezno od tih smokava i slatko ( pošto je ona nešto izmišljala oko toga :-)). Greota je imati smokve a nemati ovako nešto.
    A sike su ti...nervira me što nemam prave reči :-). Toliko lepe da izgledaju nadrealno.

    ОдговориИзбриши
  6. Jao Suzi, pa što me gađaš gde sam najslabija:)
    Predivne fotografije i još lepše slatko - ovo sam ja totalno subjektivna, al to je tako. Ura za smokvice! Prelep post:)

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala cure puno! Veselim se da ima još fanova ovog slatka, jupi!

    ОдговориИзбриши
  8. Zaledio sam smokve u avgustu.Dosta su rodile. Da li moze od njih da se napravi slatko? Naravno, kada ih odledim.

    ОдговориИзбриши
  9. Uh, stvarno ne znam, nisam do sada zamrzavala smokve. Da sam na vašem mestu, ja bih ipak skuvala malu količinu, čisto za probu, u svakom slučaju će da se pojede, slatko je ;) Javite utiske, baš me zanima.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  10. Obozavam slatko od smokve ali kod nas u Grckoj ima zelenu boju, takvu kao na slici sam videla samo od susenih smokava, kad ih kuvamo u serpi sa secerom pa zatim ih napunimo orasima kao dodatak jednog recepta, to sam jednom videla na tv. Cak i sladoled od smokve je zelene boje kod nas i jako ukusan! U mom selu pravimo slatkise od smokve napunjenim orasima i prelivom od cokolade.... :-) Grcke stvari....

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala za ovaj divan i jednostavan recept.Meni je divno ispalo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš mi je drago! Ove godine smokava nije ni bilo na pijacama, izmrzle su pa tako nisam ni pravila slatko. Hvala ti puno što si probala. Pozdrav!

      Избриши
  12. Hvala za ovaj divan i jednostavan recept.Meni je divno ispalo.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови