Hleb sa sušenim čeri paradajzom
Prvi put ove godine sušila sam čeri paradajz i od tada smišljam gde da ga "uguram" a da baš dodje do izražaja i po ukusu i po izgledu. I onda su neke cure na Coolinarici pravile hlebove, uvijale ih i mamile me sa njima, pa sam rešila da iskoristim tu ideju za oblikovanje hleba, a da testo napravim po svekrvinom receptu za običnu posnu pogaču koju ona obavezno pravi za slavu u vidu suncokreta, i moram priznati da je pravi fantastično.
Testo je samo po sebi prelepo, masno, lako za rad i može se oblikovati na razne načine, tako da ga preporučujem bilo u obliku pogače ili ovog hleba, Hleb sam isfilovala sušenim čeri paradajzom, seckanim svežim bosiljkom i seckanom kobasicom čisto da upotpunim ukus. Rezultat je više nego zadovoljavajući, a o estetskom momentu prosudite sami ;)
Testo je samo po sebi prelepo, masno, lako za rad i može se oblikovati na razne načine, tako da ga preporučujem bilo u obliku pogače ili ovog hleba, Hleb sam isfilovala sušenim čeri paradajzom, seckanim svežim bosiljkom i seckanom kobasicom čisto da upotpunim ukus. Rezultat je više nego zadovoljavajući, a o estetskom momentu prosudite sami ;)
Potrebno je:
za 2 hleba
1 kocka kvasca
3 kašike šećera
1 kašika soli
12 kašika ulja
500 ml vode
oko 1 kg brašna
fil:
1 mala teglica sušenog čeri paradajza
šaka listova svežeg bosiljka
1 kobasica
1 jaje za premazivanje
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite mekano testo, pokrijte ga krpom i ostavite da udvostruči masu. Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu ploču i podelite na dva dela. Ovo je količina testa za dva hleba, ja sam napravila jedan, a od druge polovine testa napravila sam pogaču, običnu okruglu, bila je fantastična takodje.
Svaku polovinu testa podelite na još po 4 loptice i svaku lopticu razvucite u krug. Premažite sa malo ulja i redjajte četiri kruga jedan na drugi, s tim što poslednji četvrti krug ne premazujete uljem. Razvucite testo u veći pravougaonik i preko pobacajte seckanu kobasicu, bosiljak i čeri paradajz. Uvite u rolat i prebacite ga na papirom obloženi pleh. Uzdužno ga duboko zasecite nožem. Krajeve rolata povucite jedan udesno a drugi ulevo formirajući oblik osmice, kao na slikama
Isto tako uradite i sa drugim delom testa. Premažite hleb umućenim jajetom i ostavite još malo da odmori pre pečenja.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite hleb oko pola sata dok lepo ne porumeni odozgo. Umotajte ga u krpu i ostavite da se malo prohladi i omekša pre upotrebe.
Pečen hleb možete jesti uz sir i salatu, meni je bio super i solo.
Prijatno!
Uf !!! Ovo je ono što te svakim zalogajem vodi u stanje nirvane ;))))
ОдговориИзбришиE, baš vala - ufffff!!!!
ОдговориИзбришиHej vas dve, ruke u testo pod hitno ;)
ОдговориИзбришиMora da je fantastičnog ukusa...meni se jede hleb sa pestom...što ti reče bolje da idem i da naguram ruke u testo ( mrzi me, pretoplo mi je danas )Uživajte!!
ОдговориИзбришиZoko, znam da tebi nije problem da mesiš jer voliš, al ipak sačekaj ako vam je toliko toplo. Biće vremena za hleb ;)
ИзбришиUh, vec sam hipnotisana, fantasticno izgleda!:))
ОдговориИзбришиHvala Lana, jako je ukusan, aromatičan...
ИзбришиJoj, sjajno izgleda!!!
ОдговориИзбришиbaš planiram raditi kruh sa sušenim paradajzom, uzet ću u obzir i ovaj receptić baš super izgleda
ОдговориИзбришиRecept je super, u to ćete se uveriti ako probate. Samo pazite da vam ne pregori paradajz kao meni :D
ОдговориИзбриши