Kukuruzni hleb


Hlebovi od raznih vrsta brašna, sa svakojakim semenkama ili bez njih postali su mi omiljeni. Često umesim mali hlebić samo za sebe i onda sam mirna par dana. Inspiraciju za ovu vrstu hleba dobila sam kad sam probala kukuruzni hleb iz pekare koji je bio fantastično mekan, žut kao dukat i jako ukusan pa sam rešila da probam da dobijem sličan takav u domaćoj radinosti.
Pored kukuruznog brašna dodala sam i malo mekinja i ovsenih pahuljica, sve to lepo zabeležila i od tada više ne kupujem već sama mesim kad god mi se prijede. Možete ga napraviti u vidu tankog i dugačkog hleba, a možete ga ispeći u kalupu i onda ćete dobiti lep i četvrtasti domaći hleb. Nadam se da će se i vama dopasti, ja vam ga toplo preporučujem ;)



 Potrebno je:
1 čaša kukuruznog brašna
1,5 čaša pšeničnog brašna 
2 kašike pšeničnih mekinja 
1 kašika suvog kvasca (ili 1/4 kocke svežeg)
4 kašike ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera 
2 dl vode
2-3 kašike ovsenih pahuljica 


Priprema:
1 čašu kukuruznog brašna pomešajte sa suvim kvascem, dodati šećer, so, ulje, mekinje i ovsene pahuljice i uz naizmenično dodavanje mlake vode i brašna zamesite testo. Ako koristite sveži kvasac, onda ga razmutite u mlakoj vodi i dodajte ostale sastojke postepeno uz neprestano mešanje.
Pšenično brašno vam možda neće trebati 1,5 čaša, dodajte malo po malo i mesite, videćete otprilike kad je testo gotovo, kad prestane da se lepi za ruke i za posudu. Testo je izuzetno  lepo za rad, mekano i fino.
Ostavite testo da nadodje i udvostruči masu.



Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, ja sam je pobrašnila kukuruznim brašnom da bi imalo lepu koricu, a zatim ga malo razvucite oklagijom i urolajte u veknicu.



Stavite ga u mali duguljasti kalup i ostavite da još malo nadodje. Odozgo ga poprskajte malo vodom i posipite ovsenim pahuljicama ili nekim semenkama po vašoj želji.
Zagrejte rernu na 200 st i ispecite hleb dok fino ne porumeni, 20-30 minuta će biti dovoljno.
Ispečen hleb izvadite iz kalupa i umotajte u krpu i ostavite da se prohladi pre nego što ga isečete.
Komotno ga možete jesti za užinu bez ikakvih priloga, kao kolač, meni je super tako a vi svakako odlučite sami. Odličan je uz neki sir ili namaz.






 

Коментари

  1. Obožavam kukuruzni kruh, ali koji god recept sam isprobala, rezultat je bio poprilično suhonjav kruh već nakon samo par sati stajanja. Ovaj tvoj mi se čini sočan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kukuruzni hleb ne može da bude previše sočan, mekan i vazdušast, drugačije je strukture od pšeničnog pa se brže i suši. Ali ako ga držiš umotanog u krpu pa u kesu, zadržaće svežinu i sutradan, naravno, promeniće se malo. Samo nemoj pretvrdo da ga umesiš, bolji je kad je testo mekanije. Hvala ti!

      Избриши
    2. U Rijeci postoje dvije pekare koje rade savršeni kukuruzni kruh - sočan kao kolač, obično ga smažem samog bez ičega. Voljela bih doma napraviti takav kruh.

      Избриши
  2. Ja sam još duduk za hlebove, a ovaj izgleda savršenoooo, inače volim kukuruzno brašno.

    ОдговориИзбриши
  3. Krasno, gotovo da mu osjetim miris sa slika :-)
    Moracu isprobati za vikend.

    ОдговориИзбриши
  4. Zaista lepo miriše, probajte! I ne zaboravite, ovo je mali hlebić pa povećajte količinu ako pravite za još nekog sem za sebe ;)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови