Пређи на главни садржај

Čokoladna torta

Moja rodjendanska torta

 


Sasvim jednostavna,a opet veoma ukusna čokoladna torta! Brzo se priprema i još brže pojede, što je najbitnije ;) 
Pravila sam je za svoj rodjendan koji je bio juče pa vas ovim povodom častim tortom!


Potrebno je:
za kore: 
10 jaja
10 kašike šećera
5 punih kašika brašna
2 kašike kakao
1 kesica praška za pecivo
mleko za kvašenje kora 
za fil:
1 margarin
250 g prah šećera
3 kašike vrelog mleka
3 žumanca
3 belanca
200 g rastopljene čokolade 
za ukrašavanje-ganache krema ili šlag 


 
Priprema:
Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg pa dodajte žumanca i umutite penasto. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosejte u posebnoj posudi pa umešajte u penu od jaja, lagano zahvatajući špatulom. Ako pečete okruglu tortu, od ove mase ispecite dve kore u kalupu br. 26. i kasnije, kada se ohlade presecite svaku na dva dela kako biste dobili 4 kore. Za pravougaonu tortu ispecite takodje dve kore u velikom plehu od rerne pa ih kasnije presecite na pola da dobijete četiri kore. Podelite masu tako što ćete stavljati jednu kutlaču mase u jedan, jednu u drugi pleh, trebaće vam otprilike oko 8,5-9 prepunih (ali baš prepunih, da curi iz njih) kutlača za jedan pleh. Ispecite kore u zagrejanoj rerni na 180 st, oko 10 minuta. Ostavite ih da se ohlade pa presecite. Kada budete redjali tortu nakvasite kore toplim zašećerenim mlekom.




Za krem umutite penasto margarin sa prah šećerom. Dodajte žumanca pa preko njih isipite 3 kašike vrelog mleka i 200 g čokolade otopljene na pari. Umutite mikserom. Belanca posebno umutite pa lagano sjedinite sa kremom od margarina i čokolade i lepo izmiksajte. Podelite fil na 3 dela i filujte svaku koru a odozgo ukrasite šlagom ili ganache kremom.

 

Коментари

  1. Suzo, srećan rođendan!!! Sve najlepse, želim ti od <3 :) Evo ja se počastila, mmm... Fantazija! Baš lepa, elegantna, nenametljiva torta, baš kao i slavljenica:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Nale! Baš nenametljiva, lepo si je opisala! Pozdravljam te puno!

      Избриши
  2. Srećan ti rođendan i neka je uvek slatko i srećno, kao što je juče bilo uz ovu divnu tortu.!!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Zalivena pita sa višnjama

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.