Zimnica-prvi deo
Biće ovo veoma sladak i ukusan post ;)
Sakupila sam na jednom mestu recepte za slatko, džemove i kompote onako kako sam ih ja kuvala. Nastavak, sa slanom zimnicom, sledi...
SLATKO
Slatko od rendanih dunja
Stigle su dunje i naravno, lepo bi bilo skuvati slatko od njih. Bilo da kuvate od rendanih koje su moj favorit, ili od seckanih dunja, sa orasima ili bez, uživanje je zagarantovano, jer ovo slatko ima neki poseban šmek, poseban miris i ukus nostalgije.
Potrebno je:
1 kg očišćenih dunja
1,2 kg šećera
1 l vode
200 g seckanih oraha po želji
Priprema:
Šećer i vodu staviti u šerpu da se špinuju. Za to vreme očistiti dunje, oljuštiti ih i narendati na krupno rende. Poprskati ih limunovim sokom da bi sprečili da dunje potamne previše ili ih spuštajte u posudu sa vodom. Kada šećer dostigne gustinu redjeg sirupa dodajte narendane dunje i kuvajte na laganoj vatri. Ukoliko je potrebno skinite penu. Proverite da li je slatko skuvano tako što ćete malo slatka staviti na tanjirić i ohladiti u fružideru. Ako slatko ima približnu gustinu meda onda je gotovo. Sklonite šerpu sa ringle, umešajte seckane orahe po želji i onda pokrijte mokrom krpom i ostavite da se prohladi pa napunite teglice dok je slatko još toplo.
Na isti način možete da skuvate i slatko od seckanih dunja, jedino što se po nekom nepisanom pravilu, u seckane dunje ne stavljaju orasi.
Još nekoliko recepta za slatko sa preporukom:
KOMPOT
Veoma jednostavan i praktičan način da sačuvate za zimu svoje omiljeno voće je da ga stavite u tegle i skuvate kompot. A kad zima pokaže svoje zube, otvorite teglu i uživate u mirisima i ukusima leta. Lepo, jel da? :D Po ovom receptu kuvam kompot već godinama i nikada me nije izneverio. Pa, ako volite, probajte ;)
Potrebno je:
1 kg
voća (kajsija, bresaka, dunja, krušaka, šljiva, višanja)
1 l
vode
1/2 kesice
limontusa
4-5 kašika šećera (može još 1-2 kaš. ako volite sladje)
Priprema:
Prvo pripremite tegle. Poklopci od tegli moraju biti "zdravi" tj. ne smeju imati nikakvu ogrebotinu, rdju i slično.
Operite tegle, napunite ih sa malo vode, zatvorite poklopcem pa
izvrnite teglu naopako da proverite da li dobro dihtuje. Ukoliko ne curi
voda iz tegle, možete ih koristiti za kuvanje kompota.
Isipite vodu i ostavite tegle da se ocede dok pripremite voće.
Voće takodje treba da bude zdravo i zrelo.
Očistite ga od koštica, ukoliko ima nekih tačkica izrežite ih i odbacite. Kajsije narezite na polovine, breskve na sitnije kriskice, dunje na kockice, kruške možete prerezati na četvrtine ili kako volite.
U litar vode rastvorite limontus i šećer, ukoliko volite sladji kompot dodajte jos 1-2 kasike secera, ali i ovako je bas fino slatko. Naredjajte voće u tegle, nalite rastvorom i zatvorite.
Očistite ga od koštica, ukoliko ima nekih tačkica izrežite ih i odbacite. Kajsije narezite na polovine, breskve na sitnije kriskice, dunje na kockice, kruške možete prerezati na četvrtine ili kako volite.
U litar vode rastvorite limontus i šećer, ukoliko volite sladji kompot dodajte jos 1-2 kasike secera, ali i ovako je bas fino slatko. Naredjajte voće u tegle, nalite rastvorom i zatvorite.
Ponovo teglu okrenite gore-dole, ako curi nikako ne kuvajte već zamenite teglu.
Na dno dubokog lonca stavite neku krpu,
naredjajte tegle i izmedju njih stavite krpu da se ne bi lupale prilikom
kuvanja. Nalijte vodom do ruba tegle, mada može i preko ako vam tegle
nisu iste visine, ništa ne smeta.
Uključite ringlu i kad pocne da vrije kuvajte najviše pet minuta,
zatim isključite ringlu i ostavite tegle tako u vodi da odstoje dok se voda
skroz ne ohladi. Tegle izvadite najbolje sutradan, a onda ih odložite na mesto gde čuvate zimnicu.
DŽEM / PEKMEZ
Pekmez od dunja i jabuka
(originalni recept)
Drugu godinu zaredom kuvam ovaj prelepi pekmez. Iako mi je preostalo par teglica od prošle godine (odličan je, bez ikakve razlike od ovogodišnjeg, provereno!), rešila sam da dopunim zalihe i skuvam još jednu turu. Neka se nadje, zaista je odličan u rolatima, palačinkama i kiflicama. Brzo se sprema što se kuvanja tiče, ali zato će vam malo više vremena oduzeti čišćenje dunja. Medjutim, vredi, dobićete predivan, mirisan pekmez izuzetno lepe boje.
Potrebno je:
3 kg
očišćenih dunja
Priprema:
Dunje operite hrapavom stranom sundjera i očistite ih. Ne ljuštite, već samo isecite na kockice. Isto uradite i sa jabukama, i njih ne ljuštite. Odmah stavite voće u veliku šerpu gde ćete kuvati pekmez, dodajte šećer, vodu i sok limuna i sve lepo promešajte.
Kuvajte na laganoj vatri oko 20-30 minuta dok voće na omekša, a zatim ga ispasirajte štapnim mikserom. Vratite šerpu na ringlu i kuvajte još 10-ak minuta uz neprestano mešanje, vrlo brzo će se zgusnuti.
Tegle zagrejte u rerni pa sipajte vruć pekmez u vruće tegle. Vratite tegle u mlaku rernu da uhvate tanku koricu i ostavite ih tako dok se ne ohlade, a zatim ih zatvorite poklopcima i odložite u špajz.
Džem od višanja
Potrebno je:
1 kg
višanja
1 kg šećera
1 džem-fiks 2:1
Priprema:
Višnje operite i očistite od koštica pa ih sameljite u blenderu. Ako volite komadiće voća u džemu, nemojte skroz da sameljete višnje, ostavite neki delić da se oseti, biće jako lepo kad se ukuva. Sipajte kašu od višanja u šerpu, dodajte šećer i stavite na ringlu da se kuva. Od kada počne da vrije, kuvajte ga još oko 15-20 minuta. Pripremite džem-fiks prema uputstvu sa kesice i umešajte ga u džem. Promešajte i nastavite sa kuvanjem dok ne dobijete željenu gustinu. Ja sam svoj džem ostavila da bude malo redji, za prelive je idealan!
Teglice operite, obrišite i zagrejte u rerni pa sipajte vruć džem u vruće tegle. Odmah zatvorite poklopcima i okrenite tegle naopako. Ostavite tako da odstoje neki minut a onda ih okrenite i kad se potpuno ohlade skladištite ih u špajzu.
Džem od oljuštenih šljiva
Za ovaj džem potrebne su vam baš dobro zrele šljive, kad ih prepolovite i stisnete da meso samo izadje a kožica ostane, takoreći da nema potrebe da ih ljuštite. Samim tim što su jako zrele, pred kraj sezone šljiva, znači da su i jako slatke pa vam neće biti potrebno puno šećera. Ja sam ovu turu džema skuvala od 5 kg šljiva samo sa jednom kašičicom šećera, neverovatno ali istinito, i odlično slatko!
Dakle, neću pisati neki poseban recept, šljive oljuštite i zajedno sa šećerom stavite da se kuva, uz stalno mešanje. Kad počne da se zgušnjava smanjite temperaturu i nastavite kuvanje uz neprestano mešanje. Budite obazrivi kad počne da izbacuje mehuriće, stalno mešajte da vas ne bi poprskalo i izgorelo po rukama.Kuvanje je prilično dugo jer šljiva pusti sok, ali se sav trud isplati na kraju. Od 5 kg šljiva dobila sam 3 velike tegle i jednu malu.
Na ovaj način možete skuvati i džem od bresaka. Dodajte samo par kašika šećera i imaćete predivan i mirisan džem.
Džem od jagoda
Potrebno je:
1 kg jagoda
500 g šećera
1 limun-sok
1 kesica džem-fiksa 2:1
Priprema:
Jagode operite i očistite. Izrežite ih na komade, stavite u šerpu zajedno sa šećerom i pustite da se kuva uz povremeno mešanje. Kada jagode omekšaju i počnu da se raspadaju, a to će biti vrlo brzo, sipajte sok od jednog limuna i promešajte. Pripremite džem-fiks po uputstvu sa kesice, dodajte u džem, promešajte i kuvajte još oko 5 minuta uz stalno mešanje. Sipajte vruć džem u zagrejane tegle, zatvorite ih poklopcima i okrenite naopako, pa posle par minuta vratite u normalan položaj i ostavite da se ohlade.
I na kraju, preporučila bih vam još nekoliko recepta koje sam već objavila i koji zaslužuju sve pohvale i preporuke!
Uh, kakvo bogatstvo od zimnice, najvise me mami pekmez od jabuka i dunja :) nisam to probala
ОдговориИзбришиTo je pekmez koji svakako preporučujem da probate! Mirisan i posebnog ukusa, zaista! Hvala vam najlepše!
ИзбришиSkidam kapu do poda, svaka čast na ovolikom trudu! Tvoja obitelj je uistinu sretna kad zaviri u špajzu, a u njoj pravo bogatstvo okusa.
ОдговориИзбришиPredivna kolekcija, ne znam sta bih od svega prvo odabrala za probu... blago tvojim ukucanima.:)))) p.s. fotke su fantasticne, a tek receptici....:))))
ОдговориИзбришиSuzo ovo je prava milina za vidjeti,koje bogatstvo u tvom špajizu!
ОдговориИзбришиWaooww Suzyce..sve je lepo.Ja tako malo spremam zimnicu, nema to ko da jede...ova naša deca su probirljiva. Večeras mi prijateljica reče da ćemi doneti punu korpu domaćih dunja, ne prskanih,nisu baš nešto najbolje ali će moći da skuvam ovaj Jekin pekmez od njih. Prošle godine mi je donela na cool okupljanju u Beogradu jednu teglicu i jedva ćekam da ga i sama isprobam.
ОдговориИзбришиSvaka čast :) Trebalo je sve to spremiti i divim ti se na utrošenom trudu i vremenu :) Uživajte :)
ОдговориИзбришиHvala svima puno! Uložila sam malo truda i rada i sad čekamo zimu spremni ;)
ОдговориИзбришиJaoj kako sve dobro izgleda, onako na gomili, a i pojedinačno!
ОдговориИзбришиDubok naklon.
SVAKA ČAST!!
ОдговориИзбришиSuzo, vredne i spretne ruke imas! Svaka cast, skidam kapu:) Za slatko i pekmez od dunja znam provereno da je odlično:)
ОдговориИзбришиHvala najlepše svima! Drago mi je da vam se svidjaju moje majstorije ;)
ОдговориИзбришиZem fix 2:1 je za 500 g. secera, kako sad da razumem klicinu secera, dali 500 gr. idu u visnje i onda u gel fix 500 gr. ili ukupno je 1 kgr.
ОдговориИзбриши