Пређи на главни садржај

Kolač sa ukusom knedli



Ovo je nešto fantastično, kad vam kažem! Mene je oduševilo, prvo brzinom pripreme, jednostavnošću, a zatim i ukusom....tako nešto stvarno nisam očekivala! Prave kockaste knedle!
Za mene, koja nisam majstor za knedle, tj. pravi sam duduk što kažu ;), ovo je pravo otkriće! Ovog puta sam pravila pola mere, šljive za fil sam odokativno stavila, onako iz zamrzivača, bez merenja, čisto da probam da li sam u stanju da napravim bilo šta što ima ukus knedli. Količinu šećera, kao i šljiva za fil, sam smanjila, a jaje termički obradila, tako da nema bojazni i straha od bakterija. A za neki dan, jer je ovo naišlo na oduševljenje i moje jače polovine, sasvim neočekivano s moje strane, moraću da napravim ponovo, celu meru, i tada ću, nadam se, lepše i da ga uslikam. Znači, sledi update ;)
Potrebno je:
200 gr prezle +1 kašika šećera
1 l mleka
10 kašika šećera
13 kašika griza
70 gr margarina
1 jaje
700-800 g šljiva
1 kašika šećera
1 vanilin šećer
2 kašike džema od šljiva 

 

Priprema:
Na malo ulja u tiganju propržite prezle sa 1 kašikom šećera. Ostavite da se ohladi.
Šljive isecite na četvrtine i sa šećerom i vanil-šećerom stavite u šerpu da se dinstaju. Kad šljive omekšaju i počnu da se raspadaju, dodajte džem, promešajte i sklonite sa ringle. Možete da koristite i zamrznute šljive, na laganoj vatri ih dinstajte uz neprestano mešanje dok se ne razmrznu i omekšaju.
Od litre mleka oduzmite oko 200 ml pa razmutite griz i šećer, a ostatak stavite na ringlu da provri. Jaje lagano umutite viljuškom u posebnoj maloj činiji pa dodajte par kašika vrelog mleka i umutite zajedno. U receptu ide sveže jaje, ali sam ja poslušala savet jedne korisnice i uradila ovako, tj. termički obradila jaje. Kad mleko provri, sipajte smesu sa grizom i mešajući skuvajte krem gustine klasične griz kašice.. Dodajte margarin i umućeno jaje, mešajte da se margarin otopi i onda sklonite sa ringle pa mikserom umutite krem.
Manji pleh ili vatrostalnu posudu malo nauljite pa rasporedite polovinu prezli. Isipite preko prezli polovinu griz kreme, sve to radite dok je krem vreo i nije se stegao, preko kreme rasporedite šljive i izlijte preostalu griz kremu. Poravnajte špatulom i posipite preostalim prezlama. 
Ostavite da se prohladi pa stavite u frižider da se lepo stegne i rashladi. Isecite na kocke i poslužite.

 

Коментари

  1. Ju, al je ovo zanimljivo! Hvala ti za ovo, baš bi valjalo probati.

    ОдговориИзбриши
  2. Upalo je preko reda ;)
    Isprobajte obavezno ako volite knedle...

    ОдговориИзбриши
  3. Volim knedle, a verujem ti da je i ovaj kolac preukusan:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slike nisu merodavne jer je ovo radjeno onako odokativno, kasno uveče, čisto za probu. Ali veruj mi na reč, fantastično je!

      Избриши
  4. Interesantan recept. Kako knedli nikad ne mogu dosta napraviti, ovaj kolač bi valjda zadovoljio velike apetite.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I mene je jako zainteresovao i pokazalo se da je bilo vredno pažnje. Probaj, svideće ti se sigurno ;)

      Избриши
  5. Bravo za majstoricu:))) Verujem da je jako ukusno. Vrlo je praktično, ne oduzima puno vremena:) Čekamo update

    ОдговориИзбриши
  6. Izgleda vrlo fino, socno i zanimljivo, nemam zamerki ni na slicice... bas mami da se isproba.:)))

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala svima! Kolač je za preporuku zaista! Probajte i uverite se same ;)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)