Bombice, štanglice i još ponešto



Ove kolače sam pravila još pre Nove godine, ali od nekih privatnih obaveza nikako da stignem da napišem post sa receptima za neke kolače koje sam prvi put pravila i koji su zaista odlični.
Pored Bombica sa suvim šljivama, tu su i Lanine prelepe Kasato štanglice, jako ukusne i na oko veoma privlačne, kao i  Kokosov orah, dekorativan, ukusan i veoma izdašan kolač.

Bombice sa suvim šljivama





Potrebno je:
10 kom suvih šljiva bez koštica
1 dl crnog vina
3 kašike šećera
200 g čokolade
125 g margarina
100 g krupno mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
+ oko 50 g mlevenih oraha za valjanje


Priprema:
Suve šljive potopite u toplu vodu i ostavite da odstoje 15-ak minuta da omekšaju. Prokuvajte ih u crnom vinu sa šećerom. Izvadite šljive, a u vino dodajte čokoladu i otopite je na laganoj vatri. Sklonite sa vatre pa dodajte margarin i mešajući otopite. Kuvane šljive sitno iseckajte, dodajte im mlevene orahe i polovinu keksa, izmešajte, dodajte otopljenu čokoladu u vinu i uz postepeno dodavanje preostalog keksa umesite masu. Vlažnim rukama oblikujte bombice i uvaljajte ih u mlevene orahe. Ostavite da se stegnu pa ih poslužite.
Od ove mere dobije se 30-40 bombica.


Kokosov orah




Potrebno je:
za belu masu
150 g šećera
1 dl vode
125 g margarina
100 g kokosa
125 g mleka u prahu 
za tamnu masu
150 g šećera
1 dl vode
125 g margarina
250 g mlevenog keksa
3 kašike kakaoa
za punjenje
10 kom, suvih smokvi
100 g celih oraha
za valjanje
100 g kokosa


Priprema:
Za belu masu skuvajte vodu i šećer, dodajte margarin i kuvajte još par minuta. Dodajte kokos i mleko u prahu, umutite mikserom i dobro ohladite.
Za tamnu masu skuvajte vodu i šećer, dodajte margarin i kuvajte, kao i za belu masu, par minuta na tihoj vatri. Dodajte keks i kakao, promešajte i ohladite.
Smokve potopite u toplu vodu na nekoliko minuta, ocedite ih i napunite orasima.
Tamnom masom obložite smokve i ostavite u frižideru 30 minuta da se ohlade i stegnu.  Nakon toga vlažnim rukama obložite kugle belom masom, oblikujte lopte i ostavite u frižideru na sat vremena. Od ove mase dobije se 10 velikih kugli koje se nakon hladjenja iseku na polovine pa svaka polovina na 4-5 dela. Secite oštrim, tankim nožem ili skalperom.

 

Kasato štanglice




Potrebno je:
250 g mlevenog keksa
200 g margarina
100 g šećera u prahu
100 g suvog grožđa
150 g žele bombona
2 kašike ruma
za glazuru:
100 g crne čokolade
100 bele čokolade
6 kašika ulja




Priprema:
Izmešajte mleveni keks i šećer u prahu, dodajte suvo groždje i seckane žele bombone. Sve lepo izmešajte pa dodajte margarin sobne temperature i sa rumom umesite masu.
Dasku obložite folijom  i rastanjite masu na debljinu od 1 cm. Prektijte folijom i stavite u zamrzivač na par sati. Dok je masa polusmrznuta isecite je na manje štanglice i vratite u zamrzivač da se potpuno stegnu.
Za glazuru posebno otopite crnu i belu čokoladu sa po 3 kašike ulja. Umačite štanglice do pola u crnu, a drugu polovinu u belu čokoladu. Dok je čokolada još tečna stavite na sredinu svake štanglice po par perlica. 

A evo i podsetnika za neke kolačiće koji su se našli na tacni na gornjoj slici, a koji su već objavljeni na blogu:
-zrna kafe                                                                           











Коментари

  1. Suzana, ne zna se sta je lepse. Poslastica do poslastice. Majstorski si sve napravila :)

    ОдговориИзбриши
  2. Verujem da su gosti uzivali, da sam bila na njihovom mestu, ne bih znala od kojih kolacica prvo da krenem.:) Drago mi je da su se Kasato stanglice nasle u tako finom drustvu, meni se jako svidjaju one bombice koje posle iseces na nekoliko delova, bas dekorativno izgledaju.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Lana! Kasato je super, baš se lepo uklopio sa ostalim kolačima. Kokosov orah je jako dekorativan, i veoma ukusan, baš me je oduševio.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови