Štrudlice sa pekmezom



Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!
Naravno, ukoliko niste danas započeli božićni post, napravite ih i uživajte, ili zabeležite recept za isprobavanje jer zaista vredi probati ih. Od samo par sastojaka, jednostavne za pripremu i toliko nežne da se tope u ustima,  pa izvolite ;)



Potrebno je:
(original recepta)

testo 
2 dl masti
2 dl kisele pavlake
6 dl brašna
1 kesica praška za pecivo
fil
pekmez od šljiva
+ 
prah šećer za posip odozgo




Priprema:
Od svih sastojaka umesite glatko testo. Ne treba da stoji, odmah se radi sa njim.
Na pobrašnjenoj podlozi razvijte testo pravougaonog oblika i isecite ga na 4 trake. Po sredini rasporedite pekmez i presavijte krajeve da se spoje, ne da se preklapaju. Pritisnite malo prstima testo da bi se spojilo i da fil ne bi curio u toku pečenja. Izrežite male štrudlice i poređajte ih na papir u plehu tako da spojenu stranu okrenete na dole (vidi donju sliku).
Koristite čvršći pekmez, od šljive je idealan jer ne curi, a ja sam iskoristila malo preostalog pekmeza od dunja i jabuka, i on se pokazao kao odličan u ove svrhe.



Štrudlice pecite na 180 stepeni kratko, pazeći da ostanu svetle boje. Dok su još vruće uvaljajte ih u prah šećer, prohladite malo i poslužite uz kafu ili čaj. Još su lepše kad odstoje par dana, pa ako možete da odolite iskušenju, vi sačekajte ;)















Коментари

  1. imam jedno pitanje jel masti ,je margarin ili buter .

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Ne može!!!! Domaća svinjska mast je zdravija i od putera i od margarina! Kolače koje god sam pravila sa margarinom sačuvaj bože, a mast se tako topi u ustima i daje kolačima specifičnost koju margarin ne može!

      Избриши
  3. Predivne. Mogu zamisliti kako su ukusne... :) Imam nekoliko vrsti pekmeza koje nikako da potrošim, a ovo je odličan način...

    ОдговориИзбриши
  4. Volim ove starinske, s masti...tako jednostavno, a tako dobro!

    ОдговориИзбриши
  5. Prekrasne! Moj suprug obožavam kiflice s prhkim tijesto, a ove štrudlice su jednostavnije za motanje. Biti će isprobane jako jako brzo :D

    ОдговориИзбриши
  6. Receptic je predivan a svidja mi se i novo zaglavlje na blogu.:)

    ОдговориИзбриши
  7. Isprobane! Odlične! Naravno, stavila sam džem od trešanja pa su malo musave :D

    ОдговориИзбриши
  8. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  9. Najveća glupost ikad da se ne može koristiti maslac.Mozda ga ne koristite jer je skup ali najfiniji kolači rade se upravo sa njim.

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман12. мај 2021. 13:47

    Slazem se sa zadnjim komentarom , radim ih sa puterom ovde gde zivim nema ciste domace svinjske masti kao kod nas. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja nisam probala sa puterom pa ne mogu ni da vam kažem nešto o tome, ali ako kažete da može, onda ću i ja probati tako. Hvala i veliki pozdrav.

      Избриши
  11. 1688upx com เข้า สู่ ระบบ วิธีการเข้าถึงและตะลุยโลกของโอกาสออนไลน์ที่ไม่เหมือนใคร คู่มือครอบคลุมนี้จะนำคุณผ่านกระบวนการขั้นตอนอย่างละเอียด PGSLOT เพื่อให้คุณมีความเชี่ยวชาญ

    ОдговориИзбриши
  12. Try your luck and win big with 24kbet lottery, where exciting draws and life-changing prizes await lucky players!

    blog -24kbet app download
    blog -24kbet login
    blog -24kbet registration
    blog -24kbet casino
    blog -24kbet promotions

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови