Šljunak torta



Hajde da ovu Novu, 2015. godinu počnem sa jednim slatkim postom, valja se tako ;). 
I to sa receptom za tortu, koju možete napraviti za predstojeći Božić recimo, ali i za neke druge manje ili više svečane prilike.
U pitanju je dekorativna i veoma ukusna, kremasta torta koja svojim izgledom, ali samo izgledom, podseća na šljunak, pa je valjda zato i dobila takav naziv ;). 
Šljunak je u ovom slučaju veoma ukusan, a čine ga kuglice napravljene od smese sa keksom, kokosom i čokoladom, plus jedna fina kremica uz sve to, plus jedna kafica pride i uživancija će biti potpuna, garantujem vam ;)
Potrebno je:
za kore
(mere su za jednu koru)
5 belanca
5 kašike šećera
5 kašike mlevenih oraha
3 kašike prezli
1 kašika brašna
½ kesice praška za pecivo 

za fil za kuglice
300 g mlevenog keksa
200 ml soka od narandže
200 g kokosa
200 g šećera u prahu
100 g otopljene čokolade
250 g margarina 

za fil za kore
10 žumanaca
200 g šećera u prahu
250 g margarina
1 l mleka
5 kašike šećera
1 kesica praška za puding od vanile
8 kašike gustina



Priprema:
Za kore umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, zatim dodajte mlevene orahe, prezle, brašno i prašak za pecivo.  Unutite i ispecite dve ovakve kore posebno u kalupu br 26 ili 28.
Kuglice:  mleveni keks natopite sokom od narandže, dodajte u masu kokos, šećer u prahu i otopljenu čokoladu. Izmešajte masu pa je sjedinite sa prethodno umućenim margarinom i sve dobro izmiksajte. Od ove mase napravite kuglice veličine manjeg oraha. Ostaće vam izvestan broj kuglica kada ih budete poređali po filu kasnije, tako da slobodno možete da probate koju, ili da njima ukrasite tortu odozgo, što vam i preporučujem da uradite jer tortaizuzetno lepo izgleda tako dekorisana.
Fil: skuvajte na pari gust krem od žumanaca i prah šećera.  Ohladite ga pa ga izmiksajte sa margarinom koji ste prethodno posebno umutili.
Od litre mleka oduzmite nekih 150-200 ml i rastvorite prašak za puding i gustin, a ostatak stavite sa šećerom da provri. Skuvajte krem pa ga prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađen puding izmiksajte sa kremom od žumanaca.
Prvu koricu staviti na tanjir za tortu, okolo stavite obruč od kalupa. Poprskajte sokom od narandže, nanesite polovinu fila i poređajte kuglice. Preko kuglica nanesite drugu polovinu fila, poklopite drugom korom , poprskajte je sokom i lagano rukama pritisnite kako bi se fil ispod ravnomerno rasporedio.. Ostavite tortu u kalupu da se dobro ohladi i stegne, skinite obruč i ukrasite tortu šlagom i kuglicama.

Коментари

  1. Baš sam razmišljala o šljunak torti, davno sam je pravila i mislila sam da je pravim za Božić, ali neće nas biti puno, samo nas 4 i onda mi je prevelika...možda nekom drugom prilikom. Divne slike.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови