Ćufte u paradajz sosu



Kod nas su se ćufte uvek spremale na klasičan način, pržene pa tiho krčkane u paradajz sosu, bez ikakvih priloga. Bitno je bilo da ima puno sosa, jer svi smo voleli da mackamo hleb u taj divni, crveni sos. Kasnije sam ja, kao prilog, dodala krompir-pire, i stvarno smatram da je tako obrok potpun, uz sezonsku salatu. 
Za sos koristim domaći sok od paradajza, ili tzv. paradajz iz flaše, mleven pa kuvan ili samo tako svež ostavljen u flašama za zimu. Ukoliko nemate domaći, poslužiće i kupovni u tu svrhu.




Istog dana kada sam ja spremala ove ćufte i na papiriću uredno beležila sastojke ne bi li kasnije objavila ovaj post, jer uvek sve radim odokativno, Nale je objavila post Ćufte u sosu, pa svakako pogledajte i njen recept, drugačiji je, sa aromatičnim začinima i zove na isprobavanje.
Potrebno je:
za ćufte
400 g junećeg mlevenog mesa
1 mala glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 parče hleba-samo sredina
1 kašičica vegete
soli po ukusu
2 kašičice aleve paprike
1 jaje
malo seckanog peršuna
malo bibera
ulje za prženje
za sos:
300 ml soka od paradajza
400 ml vode
2 kašike brašna
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica soli (ili po ukusu)
seckani peršun
Priprema:
U posudi pomešajte sve sastojke za ćufte. Crni i beli luk iseckajte vrlo sitno, sredinu od hleba natopite sa malo vode pa istiskajte medju dlanovima i razmrvite prstima, jaje lagano umutite viljuškom i sve zajedno sjedinite u homogenu masu. Pokrite prianjajućom folijom i ostavite u frižideru da odstoji neko vreme, najmanje pola sata. Nakon tog vremena, izvadite posudu iz frižidera i pobrašnjenim rukama pravite male ćufte, mada možete i malo veće, kako volite. Meni je od ove količine izašlo 17 komada.


Ćufte možete pržiti u tiganju, pa ih izvaditi na tanjir i onda spuštati u sos koji ste napravili u drugoj, dubljoj šerpi. Ja sam to malo pojednostavila pa ako vam se svidja ovaj način vi uradite kao ja, ovako: odmah uzmite dublju šerpu u kojoj ćete krčkati ćufte u sosu i sipajte ulje za prženje, da oblije dno pa još malo (tako me učila mama ;)).  Ćufte pržite u zagrejanom ulju, okrenite i ispržite sa obe strane. Da ne biste vadili ćufte iz šerpe, samo ih gurnite uz kraj, jednu preko druge, oslobodite otprilike polovinu dna šerpe gde ćete napraviti zapršku. Stavite brašno i kratkim potezima mešajte, propržite ga malo pa dodajte alevu papriku, promešajte zajedno i nalite paradajz iz flaše. Sad je trenutak da počnete lagano da povlačite ćuftice u zapršku i da sve zajedno promešate uz dolivanje vode malo po malo. Posolite sos po ukusu, poklopite i ostavite na tihoj vatri da se krčka. Po potrebi dolijte još malo vode, u zavisnosti od toga hoćete li redji ili gusti sos. Na kraju dodajte seckan peršun.
Uz ćufte poslužite krompir pire i salatu po izboru.





Коментари

  1. Ja sam mislila (zapravo sam uvijek tako i pravila) da u ćufte ide i riža. Kako ih moja mama nije nikad pravila, ja sam taj recept bila iskopala u nekakvoj kuharici jedanput davno. I stvarno mi najbolje pašu uz pire krumpir.
    Sad pravim polpette po talijanski, i dosta su sličnije tvojem receptu, ali na primjer umjesto zaprške kad oblikujem ćuftice uvaljam ih u brašno i popržim, poslije to brašno s njih pomaže da se umak zgusne.

    ОдговориИзбриши
  2. Mi oduvek ovako pravimo, mada ja volim da isprobam i malo drugačije načine, ali ne mogu zbog mojih muških zanovetala!

    ОдговориИзбриши
  3. Rucak za 5+++... moji vole kad se crni luk prethodno malo izdinsta, pa onda cuftice budu nekako fino slatkaste... volim sunce na tvojim fotkicama, vec sam ogladnila samo od gledanja.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, znam da može luk da se izdinsta za sos, ali ja tako ne volim jer mi sos poprimi drugačiji ukus, baš na luk povuče neki slatkasto-ljutkasti šmek, a to baš ne volim. Ovako mi je lepše. Ali nisam probala da u ćuftice stavim dinstani luk, to je već zanimljivo. Hvala ti puno, pozzz

      Избриши
  4. Uuuh, P R A V E!!! Baš su divne, onako po mom ukusu:))) Fotkice su ti prelepe.

    ОдговориИзбриши
  5. Ćufte su bile moje omiljeno jelo dok sam bila u Srbiji, ovde ih tako retko pravim, a pravim ih vlrlo slično tebi, samo što ih i ja, kao Lana, uvalja u brašno prvo,pre nego što ih ispržim. Ovo lonče me oduševljava,podseća me na detinjstvo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, i ove su lagano omotane brašnom jer se pobrašnjenim rukama formiraju. Lonče sam dobila od naše Vece i obožavam ga!

      Избриши
  6. Veceras ih pravim po tvom receptu. I meni je naravno lepo lonce, ali primetih i cinijicu na strafte. Imam istu :) Jel to bese Neckerman?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da si izabrala ovaj recept, samo se nadam da ćeš biti zadovoljna:) Jeste, Neckerman, bila je tu i šoljica i tanjirić, naravno, njih sam polupala ;)

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови