Monte torta za 20. rodjendan mog mezimca



Prvog dana oktobra moje dete (naše, ali moj mezimac, ljubi ga majka ;)) je napunilo 20 godina. Kako su brzo prošle godine....već je odrastao čovek! Ali i dalje ume da zanoveta kad je u pitanju hrana, a tek kad se radi o njegovoj torti, to da vam ne pričam ;) Jedva smo sklopili sporazum da ne bude i ove godine Snikers, ali sam morala u fil od Monte torte da ubacim bar malo snikersa.
Nešto sam izbacila, nešto dodala i na kraju su svi bili zadovoljni jer je torta fantastično kremasta i ukusna. Filovi, kad je torta dobro ohladjena, su poput sladoleda, tope se u ustima! A ima i nešto za pod zub, genijalna kombinacija, videćete ;)
U ovom postu ću vam napisati moju izmenjenu verziju, a svakako preporučujem da pogledate i original recept, pravila sam je i oduševila se, postaviću vam i par slika na kraju ovog posta ;) 

Monte torta sa malim izmenama i dopunama

Potrebno je:
za koru
150 g oraha
6 belanca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
za fil
6 žumanca
100 g šećera
100 g praška za puding sa ukusom vanile
2 kašike brašna
1 l mleka
1 vanil šećer
250 g margarina
100 g prah šećera
i još
2  snikers čokoladice (od 40 g)
100 g čokolade za kuvanje
200 g šlaga u prahu +
350 ml kisele vode


Priprema:
Orahe iseckajte na krupno. U kalup za torte br. 26 stavite pek papir a stranice namastite i pobrašnite. Preko papira rasporedite seckane orahe. Belanca i šećer umutite u čvrst šam pa dodajte brašno i lagano izmešajte špatulom. Pažljivo ih rasporedite preko oraha.
Rernu uključite na 180 st. i ispecite koru dok malo ne požuti odozgo, 10 minuta je dovoljno. Pečenu koru ohladite pa je okrenite na tanjir da vam orasi budu odozgo. Skinite papir pažljivo.
Žumanca umutite sa šećerom, vanil šećerom, pudingom, brašnom i 2 dl mleka, a preostalih 8 dl mleka stavite da se zagreva. Lagano, u tankom mlazu, neprestano mešajući žicom, sipajte umućenu smesu u toplo mleko i zakuvajte fil koji treba da dostigne gustinu sličnu onoj koju ima puding.
Ohladite fil tako što ćete šerpu staviti u veću šerpu napunjenu hladnom vodom i stalno mešati da se ne bi stvorila korica. Margarin i prah šećer umutite pa sjedinite sa ohladjenim filom i dobro umutite mikserom. Podelite fil na dva jednaka dela pa u jedan deo dodajte otopljenu čokoladu, a u drugi iseckane snikers čokoladice.
Stavite obruč oko kore pa isfilujte tortu prvo svetlim pa zatim tamnim filom. Stavite tortu u frižider da se stegne pa je ukrasite šlagom koji ste umutili sa kiselom vodom. Preporučujem da tortu napravite dan ranije i dobro ohladite, tada je najlepša i odlično  se seče.
I na kraju, par sličica original Monte torte sa lešnicima, nutelom i petit keksom, fantazija čista...prijatno vam želim!







Коментари

  1. Joj, ova torta je savršena, a posebno sa tvojim izmenama. I ja mnogo volim snikesr čokoladice :-). Slike kao i uvek neodoljive, a tvom mezimcu želim sve najbolje od srca! I da mu godine što sporije prolaze, meni se čini da sam juče imala 20.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tajana puno na lepim željama! Ti i jesi juče imala 20 godina, a šta ja da kažem...kao da je bilo prekjuče hahaha ;) Šalim se malo, godine lete stvarno, juče beba, sad već student! :)

      Избриши
  2. Srecan rodjendan tvom mezimcu,a torta je zaista pravi izbor:) Fenomenalno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  3. Srecan rodjendan, maminom decaku, da ne kazem mezimcu:))) Sve najbolje i da mu se ostvare sve zelje! FABULOZNOOOOO, sta drugo mogu da kazem. Vise mi se dopada ova varijanta sa izmenama:)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam puno! Mamin dečko porastao, ali i dalje je mezimac ;) Torta je zaista fantastična, vredii isprobati je!

    ОдговориИзбриши
  5. Srecan rodjendanac i sve najbolje slavljeniku.. tortica je predivna, bas prava rodjendanska.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Lana! Eto, nije bila baš po njegovoj volji, možda mu udovoljim Snikers tortom sad za neki dan kad dolazi društvo na žurku ;)

      Избриши
  6. Suzice torta je savrsena! Sretan rodjus malenom!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови