Mlečni hleb
Ovo je sasvim običan, domaći hleb, po sastojcima veoma sličan mlečnim pekarskim kiflama, ovaj put u drugačijem obliku, sa finom, savršeno mekanom koricom. Ako volite da
recimo, u nedeljno jutro, zamirišete kuću najlepšim mogućim mirisom, mirisom hleba, onda isprobajte i ovaj recept, nećete se pokajati. Veoma je jednostavan za pripremu, a za to malo vremena koje uložite u njegovu izradu, nagradiće vas višestruko.Potrebno je:
500 ml mleka
20 g svežeg kvasca
oko 1 kg brašna
120 ml ulja
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
1 kašika sirćeta
Priprema:
U toplom mleku razmutite kvasac, dodajte šećer i ostale sastojke i uz
dodatak brašna zamesite mekano testo koje se ne lepi za ruke. Brašno
dodajte po malo i mesite, možda vam ne bude trebalo toliko brašna,
videćete kad prestane da se lepi za ruke onda je gotovo. Testo treba da
je prozračno, mekano i glatko, poželjno je da ima i mehuriće, a njih
ćete dobiti ako testo lupate kašikom dok dodajete brašno, da udje malo
vazduha u testo.
Pokrite testo krpom i ostavite da nadodje. Nadošlo testo podelite na dve
lopte, lagano ih premesite i razvucite pa urolajte oblikujući hleb.
Zasecite ga nožem na par mesta odozgo i ostavite hleb još malo da se
nadigne u plehu dok se zagreje rerna, a onda ga ispecite do rumene boje.
Ja sam pekla na 250 st. dok nije porumeneo, nekih 10 min, a zatim na
180 st. još 20 min.
Pečen hleb umotajte u krpu ili stolnjak i stavite u plastičnu kesu pa je zavežite, hleb će vam tako divno omekšati.
Oooooo čitaš mi misli !!!
ОдговориИзбришиTo se traži !!! Već danima pričam kako mi se jede hleb koji mi je davno mesila moja baka, a ja ga zvala "onaj sa mlekom". Naravno,...mladost - ludost....mnoge stvari sam uzimala zdravo za gotovo, a i ja sam bila suviše mlada kada nas je baka napustila. Nikad nisam zapisala taj recept, a koga god sam pitala rekao mi je da umesto vode stavim mleko i to je to. Jeste - cvrc !!! Nikad ne ispadne takav kakvog se sećam. Hvala ti Suzo na ovome do neba, jer dovoljno je da sve ovo pogledam i da mi bude kristalno jasno da je to-to što tražim. Rekoh ja - ništa nije slučajno ;)
Barbara, pa uvek me oduševiš svojim oduševljenjem ;) Samo se nadam da će ovaj hleb opravdati tvoja očekivanja i da je to zaista to! Obavezno mi javi, i ako nije to-to, da ga napravimo da bude;) Hvala ti draga puno!
ИзбришиSuzice, divan je!!! Tako lepo i mekano izgleda...
ОдговориИзбришиHvala Miki, baš je takav i bio;)
Избришиodličan hleb,vidi se da je baš mek.a i slikice presjeka su vrhunske ! pozzz Suzi !
ОдговориИзбришиidem OPET da dokazujem da nisam robot :-))))))
Hvala Danka! Heehehe kako ti to dokazuješ?;)
Избришиbrojevima Suzi,indentifikacioni kod ;-)))))
ИзбришиMa znam, šalim se ;)
ИзбришиPropast živa od hleba :-) Ja udarih po integralnim a duša mi ište baš ovakav i to sa puterom, džemom i kakaoma :-)
ОдговориИзбришиUh, prvo sam se štrecnula na ovo "propast živa!" ;) Rekoh, šta je sad, nešto ne valja;) Ma udari ti ponekad i ove bele, ne može baš toliko da škodi;)
ИзбришиFantastično! Konačno ću ovih dana da kupim kalup za hleb, ne znam šta sam čekala, a onda nema više kupovanja hleba :-). Ovaj ide brzo na naš sto :-).
ОдговориИзбришиTajana, hvala ti! Možeš i u plehu da ga pečeš, lepo raste u visinu, ali je svakako bolje u kalupu, lep oblik dobije;)
ИзбришиA joj. :) Izgleda savršeno mekano i onako baš savršeno za puter i pekmez izjutra! :) Baš imam u planu da isprobam neku poslasticu sa tim mliječnim hljebom, tako da ću se poslužiti tvojim receptom! Hvala! :*
ОдговориИзбришиBiće mi drago da isprobaš ovaj recept, a kombinacije su brojne sa njim, pa izvoli ;)Hvala ti puno!
ИзбришиOčigledno da si ti nekada bila pekarica jer testa ti baš idu od ruke. Pozdrav.
ОдговориИзбришиU prethodnom životu sam izgleda živela u džaku brašna hehehe ;) Hvala ti Zorice <3
ИзбришиMnogo lepo izgleda!
ОдговориИзбришиKorica izgleda odlično, baš bi jedan komad sada!
ОдговориИзбришиHvala vam devojke!
ОдговориИзбриши