Пређи на главни садржај

Paštetice sa sirom


Medju maminim receptima koje sam, još kao devojka, uredno prepisivala u jednu ukoričenu svesku koju sam oblepila nalepnicom na kojoj sam napisala "kuvar", nalazi se i nekoliko recepata za razne oblike od lisnatog testa.
Trouglovi, lepeze, štapići, pa i ove paštetice, svi su isprobani bezbroj puta, i svi se razlikuju po nekom sastojku, negde se ne koristi kvasac, kao ovde, negde se drugačije preklapa, reže, ali je svima zajedničko to što su lisnati i što uvek uspevaju. Ove su sa sirom, ali ga možete i izostaviti slobodno, takodje budu veoma lepe.


Potrebno je: 
500 g brašna  
100 ml ulja  
1 jaje  
1 kašičica soli  
200 ml hladne vode  
250 g margarina
fil 
1 belanac  
mala kriška sira
premaz 
1 žumanac
susam


Priprema:
Zamesite testo od brašna, jaja, ulja, soli i hladne vode. Brzo izmešajte samo da se sastojci povežu, ne treba puno mesiti. Dobićete relativno tvrdo testo, ali takvo i treba da bude.
Razvucite testo u obliku pravougaonika i narendajte 1/3 margarina preko. Uvijte koru u rolat, napravite oblik pužića, stavite u posudu i u frižideru ostavite da stoji pola sata.



Postupak ponovite još dva puta, svaki put razvucite testo i narendajte margarin pa vratite u frižider na pola sata. Ja sam razvijala testo direktno iz ovog puž oblika, lagano pritiskajući oklagijom da ne bi margarin procurio.
Nakon poslednjeg odmaranja u frižideru, testo ponovo razvucite i isecite na 12 kvadrata. Na svaki stavite po malo fila, spljoštite ga odozgo da ne bude baš na gomili. Fil napravite tako što ćete lagano umutiti belanca i pomešati sa izmrvljenim sirom.
Svaki kvadrat preklopite sa svih strana preko fila, kao knjigu, desnu stranu, pa levu preko desne, donju pa gornju na kraju. Pritisnite lagano rukom odozgo kako bi dobili pravilan oblik paštetice, mada to i nije toliko bitno jer u toku pečenja kad krenu da se listaju one same promene oblik.




Premažite ih odozgo žumancetom, posipite malo susama i ispecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15-20 minuta.
Paštetice ostavite da se malo prohlade pre posluživanja.

Коментари

  1. Dobro, ovo je sad već nehumano što ti radiš nama :-D.
    Pa mislim da nisam nikad videla lepše paštete. Alal vera, nemam šta drugo da kažem.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala svima!
    Tajana, videla si sigurno lepše, ali hvala ti puno ipak! Trebalo je još malo da se razlistaju, ali sam ih ja žumancetom premazala i gde treba i gde ne treba;)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)