Paštetice sa sirom


Medju maminim receptima koje sam, još kao devojka, uredno prepisivala u jednu ukoričenu svesku koju sam oblepila nalepnicom na kojoj sam napisala "kuvar", nalazi se i nekoliko recepata za razne oblike od lisnatog testa.
Trouglovi, lepeze, štapići, pa i ove paštetice, svi su isprobani bezbroj puta, i svi se razlikuju po nekom sastojku, negde se ne koristi kvasac, kao ovde, negde se drugačije preklapa, reže, ali je svima zajedničko to što su lisnati i što uvek uspevaju. Ove su sa sirom, ali ga možete i izostaviti slobodno, takodje budu veoma lepe.


Potrebno je: 
500 g brašna  
100 ml ulja  
1 jaje  
1 kašičica soli  
200 ml hladne vode  
250 g margarina
fil 
1 belanac  
mala kriška sira
premaz 
1 žumanac
susam


Priprema:
Zamesite testo od brašna, jaja, ulja, soli i hladne vode. Brzo izmešajte samo da se sastojci povežu, ne treba puno mesiti. Dobićete relativno tvrdo testo, ali takvo i treba da bude.
Razvucite testo u obliku pravougaonika i narendajte 1/3 margarina preko. Uvijte koru u rolat, napravite oblik pužića, stavite u posudu i u frižideru ostavite da stoji pola sata.



Postupak ponovite još dva puta, svaki put razvucite testo i narendajte margarin pa vratite u frižider na pola sata. Ja sam razvijala testo direktno iz ovog puž oblika, lagano pritiskajući oklagijom da ne bi margarin procurio.
Nakon poslednjeg odmaranja u frižideru, testo ponovo razvucite i isecite na 12 kvadrata. Na svaki stavite po malo fila, spljoštite ga odozgo da ne bude baš na gomili. Fil napravite tako što ćete lagano umutiti belanca i pomešati sa izmrvljenim sirom.
Svaki kvadrat preklopite sa svih strana preko fila, kao knjigu, desnu stranu, pa levu preko desne, donju pa gornju na kraju. Pritisnite lagano rukom odozgo kako bi dobili pravilan oblik paštetice, mada to i nije toliko bitno jer u toku pečenja kad krenu da se listaju one same promene oblik.




Premažite ih odozgo žumancetom, posipite malo susama i ispecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15-20 minuta.
Paštetice ostavite da se malo prohlade pre posluživanja.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови