Musaka od sira
Laganije, jednostavnije i brže od ovoga ne može! Krompir, sir, luk, sve to zaliveno jajima i mlekom, lepo zapečeno u rerni, i eto ručka za relativno kratko vreme. Pripremite neku salaticu i dobićete odličan, ukusan bezmesni ručak. Ili, ako volite malo jači obrok, servirajte je kao prilog uz meso pripremljeno onako kako najviše volite.
Potrebno je:
4-5 kom
krompira
2-3 glavice
crnog luka
1 kriška
starog punomasnog sira
so, biber
2 kom
jaja
malo mleka
malo rendanog kačkavalja
Priprema:
Krompir i luk isecite na kolutove, a sir na šnite. Količinu krompira i luka sam napisala približno za jednu srednju
vatrostalnu porciju, redja se u dva reda, pa u zavisnosti od veličine
povrća možda vam zatreba i ovaj peti krompir i treći luk ;). Prilagodite količinu povrća svojoj posudi.
Dno posude podmažite uljem, naredjajte red krompira kao za klasičnu musaku, posolite ga i malo pobiberite, odozgo poredjajte kolutove luka i preko luka šnite sira. Zatim ide još jedan red krompira i luka. Sipajte malo vode, oko pola šoljice, poklopite folijom posudu i stavite da se peče. Nakon nekog vremena, 30-45 min otprilike, proverite da li je krompir kuvan, pa ako jeste, izvadite posudu, skinite foliju i prelijte musaku jajima umućenim sa malo mleka, posolite naravno po ukusu i odozgo narendajte kačkavalj. Vratite u rernu da se zapeče.
Dno posude podmažite uljem, naredjajte red krompira kao za klasičnu musaku, posolite ga i malo pobiberite, odozgo poredjajte kolutove luka i preko luka šnite sira. Zatim ide još jedan red krompira i luka. Sipajte malo vode, oko pola šoljice, poklopite folijom posudu i stavite da se peče. Nakon nekog vremena, 30-45 min otprilike, proverite da li je krompir kuvan, pa ako jeste, izvadite posudu, skinite foliju i prelijte musaku jajima umućenim sa malo mleka, posolite naravno po ukusu i odozgo narendajte kačkavalj. Vratite u rernu da se zapeče.
Poslužite toplo, uz salatu po želji.
Draga moja Suzi pa ovo je fantazija!
ОдговориИзбришиHvala ti! Jednostavno je, a veoma ukusno!
ИзбришиFina i sočna.
ОдговориИзбришиE, baš takva ;)
ИзбришиOvo može biti i prilog i glavno jelo, super!
ОдговориИзбришиMože, ali je meni super kao glavno jelo, treba ponekad odmoriti od mesa ;)
Избриши