понедељак, 17. март 2014.

Mamine kiflice sa sirom



Za početak ove radne nedelje na meniju su kiflice;) Za dobro jutro! Uz šolju jogurta, kiflice su mi uvek najbolji izbor za doručak. A zašto mamine? Jer je ovo mamin stari recept, i od kad znam za sebe, svi su ih u familiji tako pravili, a recept se i dalje prenosi na mladje generacije jer je stvarno odličan.
Sasvim jednostavan, sa osnovinim sastojcima za testo, a kiflice su tako mekane, kao pamuk! Naročito ako deo mleka zamenite vodom, ili na postojeću količinu mleka dodate i čašu vode, uz dodatak brašna, naravno. U osnovi su sa sirom, ali ih uvek možete po svojoj želji nafilovati i slatkim nadevom. Veoma često ih napravim u obliku rolnica ili pužića koje nafilujem ljutenicom, ajvarom, šunkom, krem sirom....varijacije su razne, mada su najlepše baš kao kiflice! Ili možda ...rolnice;)



Potrebno je:
500 ml mleka*
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
1 kocka kvasca
3 šoljice ulja (one male za kafu, od oko 100 ml)
1 jaje
2 žumanca
oko 1 kg brašna
fil
2 belanca
100 g sira
premaz
1 jaje
1kašika mleka
kocka margarina




Priprema:
Napravite fil: umutite belanca, dodajte sir i sve zajedno promešajte. Ostavite u frižideru dok pripremate kiflice.
Od pripremljenog mleka uzmite jednu šoljicu i u njoj rastopite kvasac sa šećerom. Ostavite da zapeni.
Deo brašna i so pomešajte, sipajte nadošli kvasac, dodajte ulje, žumance i jaje i preostalo toplo mleko. Uz postepeno dodavanje brašna zamesite mekano i glatko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ako se testo lepi za ruke. 
*Deo mleka možete zameniti toplom vodom i tako umesiti kiflice, izvanredno su mekane. Ili, još lepše, ako pored 500 ml mleka dodate i čašu tople vode, tada naravno, morate povećati i količinu brašna, dodajte malo po malo i mesite, sigurno će vam trebati još oko 350-400 g brašna, ali ćete zato dobiti 3 pleha predivnih i mekanih kiflica.
Testo stavite u činiju, pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči. Nadošlo testo podelite na 6 delova, svaki posebno razvijajte na pobrašnjenoj podlozi i secite na 8 trouglova.  Na svaki trougao stavite po malo fila i umotajte kiflicu, savijajući spoljne strane ka unutra kako fil ne bi iscurio, i nežno razvlačeći kraj trougla pri motanju. Kiflice poređajte na papirom obloženi pleh i ostavite da odmaraju oko 15 minuta. Zatim ih premažite jajetom umućenim sa kašikom mleka, posipite susamom i na svaku kiflicu stavite malenu kockicu margarina.



Odlučite li da napravite pužiće ili rolnice, jednostavno razvijte pravougaonu koru i isfilujte je čime god hoćete, možete posipati i malo sira odozgo, poređati kolutove šunke ili nešto drugo suhomesnato. Umotajte koru i za pužiće isecite na tanje komade, oko 2 cm debele, a za rolnice neka to budu malo veći komadi, oko 7 cm otprilike. Dalji postupak odmaranja i premazivanja je isti.




Zagrejte rernu na 180 st. i ispecite pecivo dok lepo ne porumeni odozgo, meni uvek bude dovoljno oko 13 minuta pečenja.
Kiflice su divno mekane, i sutradan, a pogodne su i za zamrzavanje.



12 коментара:

  1. Mamine kiflice su najbolje, volim uvek tvoje fotke pripreme a posebno mi se svidja sto se od istog testa mogu napraviti i ovi ukusni puzici.:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Veoma lepo osnovno testo, jednostavno, a dobro za razmaštavanje.

    ОдговориИзбриши
  3. He, he...pitaj me šta ću da pravim....već večeras :))))

    ОдговориИзбриши
  4. Bas su fine. Meni su sirove slike kao po obicaju opet najlepse :)

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala svima! Meni su ovo jedne od najlepših kiflica, nije zato što su mamine, već je recept stvarno odličan!

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala vam za ovaj savrsen,ma sta savrsen,najsavrseniji recept za kiflice.pravila sam ih ni sama ne znam koliko puta i slane i slatke. Jos jednom,hvala vam. Aleksandra

    ОдговориИзбриши