Пређи на главни садржај

Mladenčići



Maleni, okrugli kolačići od testa koji se tek pečeni premazuju medom, u narodu se zovu mladenčići jer se pripremaju za Mladence, pravoslavni praznik koji se proslavlja 22. marta. Ovaj praznik je lep, svečan, prolećni, u znaku ljubavi i sloge, a proslavljaju ga mladi parovi koji su se venčali u prethodnih godinu dana, od prošlih Mladenaca pa do sadašnjih. Običaji vezani za ovaj praznik su razni i zavise od kraja do kraja, ali je uglavnom jedno isto, a to je da se na taj dan  pripremaju 40 posnih mladenčića. Obično se mese rano izjutra, vredne domaćice ustanu rano, ispeku mladenčiće koje posluže za doručak svojim ukućanima, a svakog ko udje tog dana u kuću daruju ovim medenim kolačićima. Ja ću se potruditi da budem vredna ujutru, a dotle vam stavljam prošlogodišnju sliku i recept, pa ako odlučite da budete vredne, izvolite;)
A uz recept i nekoliko slikica kojima sam ovekovečila budjenje prirode prošlog vikenda:) 
 



Potrebno je:
za 40 komada
500 g brašna
oko 200 ml tople vode
20 g svežeg kvasca
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
3-4 kašike ulja
rendana korica limuna
premaz
med


Priprema:
Umesite mekano i glatko testo i ostavite ga oko pola sata da nadolazi. Razvucite testo u krug debljine oko 5 mm pa okruglom modlom ili manjom čašom vadite krugove. Preostalo testo ne mesite prejako već samo preklopite i lagano pritisnite pa ponovo razvucite u koru i izvadite krugove. Redjajte ih na papirom obložen pleh i ostavite još malo da odmaraju pre pečenja. Izbockajte ih cevčicom na par mesta i ispecite na 180 st. oko 10 minuta. Još tople mladenčiće premažite medom i poslužite.
Prijatno, a svima koji slave neka je srećno! 



A naravno, ja sam bila vredna jutros, i kao dokaz za to, prilažem slikice ovogodišnjih mladenčića. Umesto meda premazivala sam ih saftom iz slatkog od šljive i posipala krupnim šećerom. Odlični su bili, mekani i slatki!


 

Коментари

  1. Divni su ti mladencici, a bas su lepe i fotke iz prirode, prave prolecne... zelim vam prijatan vikend!:))

    ОдговориИзбриши
  2. Prelepi mladenčići, Suzi! Nikada ih nisam pravila, deluju veoma ukusno :))

    ОдговориИзбриши
  3. p.s. samo da ti kazem da je receptic savrsen i isproban danas, hvala puuuno... uzivali smo jutros u mladencicima.:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala svima!
    Lana, baš mi je drago da su vam se dopali mladenčići! I ja upravo grickam jedan;)
    Jeko, ovo bi trebala da isprobaš, jednostavno je a zgodno, videćeš;)

    ОдговориИзбриши
  5. Bas sam malopre i Lani napisala, imala sam jaku zelju da ih napravim po prvi put posle toliko godina. Nisam, na zalost,recept moje nane je otisao sa njom, a ovi tako podsecaju na te koje je ona pravila! Divni su!! Moram da ih napravim bez obzira na to sto su Mladenci prosli, da deca probaju ako nista drugo:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bez obzira što su prošli, mladenčići mogu i u bilo koje drugo doba da se naprave, zaista su ukusni, a deca će se obradovati. Hvala ti Jelena!

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Zalivena pita sa višnjama

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.