Francuski tart sa jabukama


Ovog leta sam sva u jabukama ;). I u tikvicama, ali njih kupujem, a jabuke imam svoje koje stižu jedna za drugom tako da samo istražujem neke nove recepte i ideje gde bih mogla da ih upotrebim. I uz to, naravno probam i nešto novo i malo drugačije od obične pite. Ova klasična francuska pita 
je spoj prhkog testa, mekanog i sočnog fila i tananih lističa jabuke premazanih aromatičnim pekmezom od kajsija. Čista fantazija! Recept je odavde, a ja sam ga malo prilagodila svom ukusu, smanjila šećer i umesto limuna dodala malo vermuta za još bolji ukus.


Potrebno je:
120 gr margarina   
1 kašika šećera   
na vrh noža soli  
1 žumance  
2 kašike  hladne vode
150 gr brašna 
fil:
3 velike jabuke
1 kašika šećera
2 kašike vermuta
50 ml vode
2 kašičice cimeta
prstohvat mlevenog morskog oraščića
 limunova kora

i još... 
2 jabuke  
2 kašičice džema od kajsije  
1 kašičica vermuta 
1/2 kašičice šećera 
Priprema:
Sa margarinom sobne temperature i svim ostalim sastojcima umesite glatko testo. Oblikujte loptu i uvijte je u prozirnu foliju pa ostavite u frižideru oko pola sata da se malo stegne.
Za to vreme napravite fil. Jabuke očistite i iseckajte na kockice pa zajedno sa šečerom, vermutom i vodom  stavite u šerpu na ringlu da se dinsta sve dok jabuke ne omekšaju i tečnost ne ispari. Pred kraj dodajte cimetm morski oraščić i rendanu limunovu koru. Viljuškom usitnite jabuke i ostavite da se fil ohladi.
Kalup br.24 podmažite margarinom i pobrašnite pa otresite višak brašna. 
Testo razvucite malo veće od veličine kalupa. Prebacite ga u kalup i utapkajte po dnu i ivicama kalupa, a višak testa odsecite .
Preko testa rasporedite fil od jabuka.
Preostale dve jabuke oljuštite, podelite na četvrtine i nasecite na tanke kriške. Poredjajte ih preko fila od spolja ka unutra, lagano ih naslanjajući jednu na drugu.



Preko jabuka posipite malo šećera. Stavite tart u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pečite oko 10 minuta, a zatim smanjite na 175 stepeni i dopecite tart još nekih 10-15 minuta dok jabuke lagano ne porumene odozgo. 
Džem od kajsija rastopite sa vermutom pa četkicom premažite preko jabuka zbog lepšeg sjaja




 

Коментари

  1. Jao kako lepo izgleda. Ja sam sad za vikend htela potrošiti neke loše jabuke i na kraju sam ih složila na dizano testo. Nije loše, ali ipak sam trebala odabrati prhko testo... Mnogo bolje ide uz voće...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa da, lepše je sa prhkim testom, ali ne bi se ja bunila ni za dizano ;)
      Trebalo je da uzmem veće jabuke i da ih drugačije redjam odozgo, kao što je u originalnom receptu, lepše je tako, ali eto, nije loše ni ovako.

      Избриши
  2. Jaoooo šta ti meni radiš ☺
    Javiću ti utiske i za ovo ! Samo da znaš - jabuke, cimet, vermut, oraščić su moji favoriti oduvek i zanavek ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehehe biću glavni krivac za dodate kile, vidim ja ;)
      Samo da ti kažem da je vermut sa džemom od kajsija fantazija živa! Ostalo mi malo u činijci pa sam ga u slast izmackala posle ;)

      Избриши
  3. Mmmmm, divan je, narocito mi se svidja fil sa mirisnim zacinima.:) Nedavno sam pravila neku brzu varijantu tarte Tatin sa lisnatim testom, zapravo deserti sa jabukama su uvek pun pogodak... moze sada jedno parcence od tvoje fine pite.:))

    ОдговориИзбриши
  4. Fil je aromatičan, mirisan, mekan, prelep...probajte ako volite dezerte sa jabukama, ovo je za svaku preporuku!
    Hvala vam!

    ОдговориИзбриши
  5. Radila sam francusku pitu s jabukama, doduše u nadjevu nije bilo koliko začina, ali mi se jako svidjela ideja s dvostrukim nadjevom. Ova tvoja izgleda prekrasno i mogu zamisliti kako je fina!

    ОдговориИзбриши
  6. Suzana, u receptu za testo stoji dve kasike, al ne pise cega, ili sam ja nesto previdela, inace mi se recept mnogo dopao, samo se ne usudjume da pravim, jer sam pravila prhko testo po slicnom receptu i mnogo mi se lepilo,

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dejana, hvala ti što si mi ukazala na grešku! U pitanju su 2 kašike hladne vode, sad ću da dopišem u receptu. Samo podmaži pleh margarinom i hrabro napred! Pozdrav!

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови