Padejske kifle




Kifle neobičnog naziva, ali i izgleda, jer više liče na rolnice nego na kifle, ali taaako dobre, lisnate i mekane. Verovatno su ime dobile po mestu iz koga potiču, tj, iz Padeja, naselja u
opštini Čoka u Severnobanatskom okrugu (podaci sa neta) u kome sigurno živi gospodja koja je napisala ovaj recept (moja pretpostavka), a objavila ga je Goca na Coolinarici i moram priznati da su me odmah privukle! Ukusom podsećaju na kupus kifle, ali je način pripreme drugačiji, puno zahtevniji. Za premaz možete umesto masti koristiti i margarin, ali ako imate domaću mast, svakako je iskoristite, verujem da je boje i ukusnije nego sa margarinom. Na kraju, svaki trenutak uložen u pripremu ovih kifli će se apsolutno isplatiti, videćete ;) 


Potrebno je: 
testo
40 g kvasca 
400 ml mleka  
200 ml vode  
3  kašičice soli  
1 kašika šećera 
oko 850 gr brašna  
premaz
140 gr masti ili margarina 
3 žumanceta  
1 kašika brašna
gornji premaz 
1 jaje
susam


Priprema:
Od svih sastojaka zamesite mekano testo iostavite ga da udvostruči volumen. Za to vreme umutite mast sa žumancima i brašnom. Nadošlo testo podelite na 4 lopte i svaku razvucite na veličinu većeg tanjira. Sve četiri kore premažite premazom. Ostavite ih pola sata da odmaraju pa spojite po dve kore, tj. stavite jednu preko druge.


Obe kore posebno razvucite na pobrašnjenom stolnjaku, ravnomerno sa svih strana, kao kad razvlačite kore za pitu, rukama podižite koru i razvlačite je nežno, ne oklagijom jer je kora premazana odozgo premazom. Ne mora mnogo tanko da se razvuče, ali svakako razvlačite dokle god hoće, nije bitno ako se pocepa na nekim mestima. Pomoću stolnjaka urolajte testo do polovine, pa drugu stranu do polovine takodje, da se skoro dodiruju, pa na tom mestu presecite nožem po dužini praveći dva rolata.
Svaki rolat presecite na nekoliko jednakih delova dužine oko 7-8 cm. 



Poredjajte kifle u pleh obložen pek papirom.
Kifle ostavite da narastu u plehu pa ih premažite umućenim jajetom i posipite susamom. 
Na isti način razvucite i urolajte i drugu polovinu testa, tj. one dve kore koje ste spojili u jednu.


Pecite na 180 stepeni dok ne porumene.
Po želji možete testo nafilovati sirom ili nekim slatkim nadevom, ali je najlepše prazno pa ga možete poslužiti uz jogurt, ajvar, sir ili šta god volite.
Ovaj recept šaljem Mireli sa bloga Love Affair, za ovomesečnu igricu Ajme, koliko nas je u kojoj je tema bila kvasac.

 

Коментари

  1. Divne su. Isprobane i uvek rado uzivamo u njima, samo to cinimo sto redje:)) iz razumljivih razloga. Odlično si ih napravila, zaista, divne. Veliki pozdrav i želim ti brz oporavak, draga moja. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Nale! Odavno se spremam da objavim ovaj recept, i nikako da stignem ;) Nama se takodje jako svidjaju ove kifle, a baš ih dugo nisam pravila! Da se oporavim još malo i hvatam se oklagije ponovo;)

      Избриши
  2. Ove su kifle kod nas stalno na repertoaru i predobre su. Kako ti dobro izgledaju na fotkama pre pecenja, kao pufnice.
    Slike, kao i uvek prelepe, za uzivanje :)

    ОдговориИзбриши
  3. Zaista su prelepe! Moraću ih i ja jednom napraviti...

    ОдговориИзбриши
  4. Pedivno izgledaju, zaista su posebne, moracu jednom da ih isprobam.:))

    ОдговориИзбриши
  5. Suzo, izgledaju bogovski! Pravila sam ih i ja, odlične su! Nisam ni sa mašću, ni sa margarinom, premazivala sam ih puterom ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Pravila sam ih i baš su bile dobre :) Tvoje slike mame da se odmah zasuku rukavi i ubace ruke u testo :)

    ОдговориИзбриши
  7. Odlicne su i ja sam ih pravila sa maslacem,meni su divne,a tvoje slike su prelijepe !!!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови