Heljduša



Zdrava, integralna proja, u stvari nešto izmedju proje i pogače, sa heljdinim i kukuruznim brašnom, pa još posuta raznim semenkicama odozgo...zvuči vam primamljivo?
Uz šolju jogurta imaćete odličan, zdrav i izbalansiran doručak za dobar početak dana ;) Recept je sa Coolinarike, a do njega me je dovela moja drugarica Jeka, koja mi obično pokaže put ka dobrim i kvalitetnim receptima. Prvi put sam se susrela sa heljdinim brašnom, dopala mi se i svakako ću je uvrstiti u svoj jelovnik u raznim hlebovima i pecivima, a vama preporučujem da isprobate ovu projicu ako volite ovakve stvari kao ja ;)




Potrebno je:
šolja je od 2 dl
2 jaja
1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja heljdinog brašna
1 šolja belog pšeničnog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
1 šolja mleka
1 šolja jogurta
1/2 šolje mlake mineralne vode
1/3 šolje ulja
100 g mladog sira
semenke po izboru...lanene, bundevine, suncokretove, susam, mak...




Priprema:
Odmerite i izmešajte suve i vlažne sastojke posebno, u odvojenim posudama. U zasebnoj posudi umutite jaja i naizmenično dodajte suve i vlažne sastojke i dobro promešajte da se masa izjednači. Dodajte sitno iseckan sir i promešajte još jednom pa izlijte masu u pleh. Odozgo posipite semenkama po želji. Pleh prethodno obložite papirom. Za tanju proju, kao što je moja na naslovnoj slici, koristite pleh dimenzija 20x30 cm, a ako volite deblju kao što je na ostalim slikama, onda uzmite nešto manji pleh i prilagodite dužinu pečenja. Ja sam je pekla oko 30 minuta na 180 stepeni.
Pečenu proju malo prohladite, isecite na kocke i poslužite uz jogurt, ajvar, kajmak ili šta već volite. 
Napomena: Ova proja je pogodna i za zamrzavanje, samo je stavite u posudu sa poklopcem i zamrznite, pa kad vam zatreba razmrznite u MW.

Коментари

  1. BAš lepe fotke Suzice. Ja jako volim heljdino brašno, mada mi se sama heljda i ne dopada nešto... Super recept!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Miki! Ja planiram da probam i kore od heljdinog brašna, stvarno mi se dopalo u ovoj proji.

      Избриши
  2. Mi ovde imamo da kupimo tolike vrste brašna ali ja ih tako retko kupujem i ako znam koliko su zdrava...moraću da isprobam uskoro nešto od heljdinog brašna...Slike su ti mnogo lepe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj Zoko kad već imaš mogućnosti, verujem da bi ti se svidelo. Hvala ti, pozdravljam te!

      Избриши
  3. Fotografije su fantastične, mame da se ispruži ruka :)

    Moj sin je najveći ljubitelj heljdinog brašna. Moraću da ga iznenadim uskorom ovom heljdušom!

    ОдговориИзбриши
  4. Upravo sam večerala ovu heljdušu i evo, iskreno, nisam jela lepšu pitu/projaru/šta god od ove nikada. Umesto belog sam stavila integralno ovseno brašno i možda malo povećala ulje, tako da može i bez belog brašna, ne mrvi se, skroz je sočna, punog ukusa i meka. Jedan od vrednijih recepata na koji sam nabasala u poslednje vreme. Slikaću sutra ako se malo oblaci razmaknu i ako ostane neko fotogenično parče.
    Suzo, mnogo ti hvala za ovaj recept :-)))).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ti, priznajem, sada malo zavidim! ;). Ali mi je toliko drago da si zadovoljna ovom projom, i da deliš moje oduševljenje! Hvala ti na lepim rečima, i meni se ovaj recept jako dopao na prvo čitanje, a tek na prvi griz! , da sam morala da ga podelim dalje.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови